Het verhaal
Wat een mooie naam toch hé, de dorpssfeer druipt er van af. Het café staat bekend voor de dorpse, gemoedelijke en ouderwetse gezelligheid. Iedere wekelijkse bezoeker of passant voelt zich hier direct thuis. Van heinde en verre komen ze vandaan. Een begrip voor de café- en terras genieter: De Gouden Leeuw! Een ouderwets boerencafé waar spreuken, Mariabeelden en een paardenhoofdstel aan de muur hangen. De scheepsbel die boven de bar hangt dient ervoor om de boel compleet te maken. Diegene die een rondje moet of wil geven, trekt aan het koord en de glazen worden gevuld. Honderden, uiteraard lege, bierpullen hangen aan het plafond. Tientallen wijwatervaatjes tegen de muur en een stalletje vol met leeuwen. Alles bij elkaar genomen een gezellige boel en een nostalgisch, mooi gezicht. Aan de toog kunt ge zitten of staan, zodat ieder elkaar kan zien en met elkaar kan praten.
Laatst zaten we op het terras aan een goeie pint bier. Naast ons zat aan een tafeltje een echtpaar uit Amsterdam. Zij verbaasden zich over de gemoedelijke uitstraling van de bediening. “Zo gewoon”! Natuurlijk genoten ze ook van de mooie streek die ze tijdens hun fietsroute ontdekten. “Wat een geluk hebben jullie om hier in deze mooie streek te mogen wonen”, zo spraken deze mensen. De man verbaasde zich over de biljarts waar ge nog vrij op kunt spelen in het café. Het biljart wat van uit de grond naar boven kan komen. Goed bedacht voor tijden dat er gefeest en gedanst kan worden. Hij zei, “zoiets lees je alleen nog maar in boekjes!”. Maar voor ons in de grensstreek is het geen sprookje, het is echt! We prijzen ons dan ook gelukkig dat we in deze prachtige streek wonen. En op zijn tijd een terrasje kunnen pakken in ‘Nipse’. Bovendien kan men daar nog nostalgische muziek beluisteren. Elvis Presley, Fats Domino, Paul McCartney, Bill Haley, Roy Orbison enz. Prachtig, dat is zeker! Iets wat de ouderen nog appreciëren en waar de jeugd wat van kan leren! En ondertussen een partijtje biljarten.
Het is het jaar 1908. De grootouders van Wim Verhoeven, Louis Verhoeven en Johanna Verhoeven-Bernaards kopen de herberg ‘In Den Groenen Boom’, Dorpsstraat 85. Ze verhuren de herberg aan de familie Verpalen-van de Reijt uit Zundert. Deze hielden, zo werd dat vroeger genoemd, de herberg tot het jaar 1932. Toen namen ‘Vaderke’ Sooi Verhoeven en ‘Moederke’ Marie Verhoeven-Jacobs de herberg In den Groenenboom over van hun ouders Louis Verhoeven en Johanna Bernaards. Ze trouwden in 1932. Het echtpaar kreeg zeven kinderen: Louis, Fons, Cecile, José, Marianne, Wim en Jeanine.
In de herberg waren luchtbuksvereniging De Zwartmikkers, de duivenclub De Grensvlucht en de voetbalvereniging N.S.V. gehuisvest. In 1950 kwam de harmoniezaal achter het café. En in het jaar 1956 werd de naam van het café veranderd na vernieuwing van de voorgevel. ‘In den Groenenboom’ werd café ‘’t Trefpunt’. Regelmatig waren er dansavonden in de zaal met live muziek van de Sonny Boys uit Essen en De Paladijns; bekende bands in de streek. Dat was in de jaren zestig. Wijd en zijd stonden ze bekend. Ik weet het nog goed. Sociëteit People Relax hield hier in ‘Zaal Verhoeven’ zijn drukbezochte soosavonden in de jaren zeventig en tachtig.
Mijn opoe en opa bezochten het café altijd zondags na de Heilige Mis in de Maria Hemelvaartkerk. Boeren en burgers kwamen daar dan samen om de week door te nemen en soms om te handelen. Daar werden, onder het genot van drank en sigaar, de prijzen van melk, vee en gewassen besproken. En er werd vee gekocht en verkocht. Ook probeerde men er de weersverwachting voor de komende week te voorspellen. Sommige boeren konden dat goed. Verstoken van moderne middelen, zoals radio en televisie, waren deze voorspellingen zeer waardevol.
De tegenwoordige uitbater Wim Verhoeven trouwde met Gerda Breugelmans in 1968. Ze namen Café en Zaal Verhoeven, Dorpsstraat 85 over van Vaderke Sooi en Moederke Marie, zoals Wim zijn ouders noemt. Gerda en Wim huurden in 1970 het café De Gouden Leeuw, Kerkplein 3. In 1980 konden ze het pand kopen. Onderwijl vonden er veel verbouwingen en vernieuwingen plaats. Maar Gerda overleed plotseling in 2003 tot groot verdriet van vader en dochter, familie, veel vrienden en vele kennissen. Na wat gebabbeld te hebben met Wim aan de toog blijkt dat we nog ‘in de familie’ zitten, namelijk van mijn moederskant (Van Eekelen). Het café De Gouden Leeuw, catering en Zaal Verhoeven worden nu vakkundig gedreven door vader Wim en dochter Annick Verhoeven en vriend van Annick, Roy Bastiaansen. In Zaal Verhoeven en café De Gouden Leeuw zijn veel verenigingen gevestigd o.a. harmonie Sint Ceacilia, Nispens Toneel, dansgroepen, KPJ, trim- en gymclub, bluesavonden, duivenvereniging De Grensbode, toneelvereniging Onderling Kunstgenot, biljartclubs en The Golden Lion Line dancers.
Bluesliefhebbers komen volop aan hun trekken. Vijf enthousiaste bluesliefhebbers organiseerden in samenwerking met café De Gouden Leeuw de eerste ‘Nispen Blues’. Het begon op zondag 31 augustus 2008. Nispen Blues brengt levende bluesmuziek. Voor jong en oud en altijd gratis. In het voor- en najaar zijn er elke zes weken live optredens. De start van het 6ᵉ Nispen Bluesseizoen is nu op zaterdag 14 september 2013. Aanvang 20.00 uur. Drie bands: Ben Poole, Fred Klee Trio en het regionale duo Cleanhead & Diego. De laatste band verzorgt de muzikale bluesomlijsting van Nispen Blues voorafgaand en tussen de optredens van de andere twee bands.
De eerste editie van Nispen Blues Open Air is een groot succes geworden. Op zaterdag 15 en zondag 16 september 2012 waren er op een afgesloten Kerkplein ruim vierhonderd bezoekers en luisteraars. Programmasamensteller Klaas Jan Douben probeert het buitengebeuren dit jaar (2013) weer voor elkaar te krijgen.
De toneelvereniging Onderling Kunstgenot repeteert elke dinsdagavond in Zaal Verhoeven. Op vrijdagavond is het duiven in korven. Daar komen de echte duivenmelkers nog bijeen om te praten over de hoge verwachtingen en de prestaties van hun duiven. Bovendien is het ook een uitstekend adres voor feesten, vergaderingen, repetities, recepties en catering. Maar zelf kan ik er ook moeilijk voorbij rijden. Och, dan maar gewoon afstappen en gaan zitten. Tja! De mooie boom, een iep die het centrum en kerkplein sierde, is door de storm op 5 januari 2012 jammer genoeg omver gewaaid en verwijderd.
Het is net of ge er naar toe glijdt,
Wanneer ge Nispen binnen rijdt.
Met de fiets of gewoon te voet,
In de Gouden Leeuw is het dikwijls goed.
Vooral met dit mooie weer,
Kunnen we zitten op het terras.
Met een fles bier en een glas.
Genieten ervan , keer op keer!
Foto: Café de Gouden Leeuw te Nispen, collectie West-Brabants Archief.
Samen beleven we meer
Reacties op dit verhaal