Menu

Begraafplaats Bredaseweg Concert

Het verhaal

Er is in Roosendaal elk weekend wel wat te doen. Is het niet in hartje stad, dan op de begraafplaats aan de Bredaseweg. Vrijdagmiddag kwam ik voorbij het kerkhof, over de Griendweg en zag daar bouwsels staan. Een overdekt podium, gelijk aan de woensdagavonden in juli en augustus bij Palm Parkies in het Vrouwenhof. Dit was bedoeld voor de zesde editie van Rondo(m) Roosendaal alweer. Zondag 14 september 2014 was er gekozen om op de begraafplaats Bredaseweg een stemmig slotconcert te geven. Dirigent en initiatiefnemer van de cultuurestafette Martyn Smits was toch wel blij met de goede weersomstandigheden in dit buitengebeuren. Evenals belangstellenden, genodigden en musici. Hoewel het ook wel passend zou zijn geweest was wanneer het een beetje zou miezeren! Maar dat dan in een moment van fantasie natuurlijk. Het was een uitdaging om een concert te geven op zo’n locatie. “Daarom echter ook maar eenmalig”, zei Martyn Smits.

Rondo(m) Roosendaal is een muzikale cultuurestafette, waarbij het Roosendaals Symfonie Orkest samen met het koor Sacra Musica, dichters, beeldhouwers, dansers en kunstenaars een eerbetoon brengen aan de zes kernen binnen de gemeente Roosendaal.

Voor al deze kernen werd een nieuw muziekstuk gecomponeerd. Inspiratie werd verkregen door verhalen die met de plek samenhangen. Het project was een bron voor jonge compositiestudenten van het Fontys Conservatorium. Zij hadden de opdracht om voor elke locatie een stuk te componeren. Het project Rondo(m) Roosendaal is een idee van Martyn Smits.

De estafette begon op 25 mei 2014. De Kasteelweide in Wouw was als eerste aan de beurt. Op 1 juni 2014 de Gertrudiskerk in Heerle. Op 15 juni de beeldentuin van Leon Vermunt in Wouwse Plantage. Op 29 juni 2014 het bruggetje over de Turfvaart in Nispen. Dan op zondag 14 september 2014 Begraafplaats Bredaseweg in Roosendaal. De afsluiting volgde zondag 21 september 2014 in De Kring te Roosendaal. Ook bijzonder was het dat alle concerten gegeven werden onder droge weersomstandigheden.

Belangstellenden werden verwelkomd door Peter van Stekelenburg die ook het concert opende. Bijzonder was het natuurlijk wel dat het concert werd geven op het ‘Ouwe Kerkhof’. Het concert met muziek in stijl van Johann Sebastian Bach en Maurice Ravel begon om 15.00 uur. Een ongebruikelijke locatie om een concert te geven, doch het paste precies bij de cultuurestafette. “Op deze begraafplaats aan de Bredaseweg kun je letterlijk en figuurlijk het DNA van Roosendaal vinden”, zo sprak gemeentearchivaris Joss Hopstaken, “Deze plek midden in de stad is een stenen geschiedenis”. Het concert werd gegeven in de buurt van de praalgraven waar o.a. burgemeester Schoonheijt, familiegraf Goyarts, familiegraf Snel, doctoren, bankiers, wethouders, notarissen en notabelen begraven liggen. Stanislas van Hasselt, Commandeur in de orde van de H. Gregorius den Groote gehuwd met Henriette Luijkx. Begraven in donkergrijs gesteente, maar nog steeds macht uitstralend en somwijlen vragen oproepend.

Het koor Sacra Musica voerde “Ruht Wohl, ihr heiligen gebeine” van J.S. Bach op samen met het Roosendaals Symfonie orkest. Het RSO bracht “Pavane pour une infante défunte” van Maurice Ravel. Muziekstudent Samuel de Vries componeerde heel toepasselijk “Hier staat de tijd stil” naar een gedicht van Guido Rampaart dat werd uitgevoerd door het RSO-orkest en gemengd koor Sacra Musica. Daarna “Wachet auf, ruft uns die stimme” van J.S. Bach volgde door RSO en gemengd koor Sacra Musica. Declamaties werden gedaan door voormalig stadsdichter René Spruijt en Mario Naber.

Het weer was buitengewoon mooi, volop zon, temperatuur 23 graden Celsius. En ook met goed weer is het eens goed om te wandelen over het oude kerkhof. Vooral nu de herfst is begonnen, roept het een bijzondere sfeer op. De paardenkastanjes en bladeren liggen bezaaid over de paden. Vooral met Allerzielen in het vooruitzicht!

Zondag 21 september 2014

Het project Rondo(m) Roosendaal heeft alle verwachtingen overtroffen. Het is een groot succes geworden! Verenigingen, kunstenaars, dansers, filmers en dichters uit alle Roosendaalse kernen kwamen goed met elkaar overeen. Hulde ook aan koor, orkest en alle medewerkers. Het overtuigende bewijs werd geleverd in de afsluiting zondag 21 september 2014 in schouwburg De Kring. Vanwege zijn grote verdiensten op muzikaal gebied, werd aan Martyn Smits de Roosenspeld uitgereikt. De Roosenspeld is bedoeld voor mensen die iets betekenen voor onze stad. Hij levert een waardevolle bijdrage aan de Roosendaalse Cultuur. Deze Roosenspeld had hij niet verwacht. Vanaf heden mag hij zich ambassadeur van Roosendaal noemen. Martyn heeft veel leerlingen van basisscholen klassieke muziek bijgebracht. Hij is ook genomineerd voor de Rabobank Cultuurprijs Roosendaal. Burgemeester Niederer reikte de Roosenspeld uit in de afsluitende manifestatie in schouwburg De Kring.

Informatie
  • Gepubliceerd:
    21 juni 2017
  • Auteur:
    Cees Sep
  • Periode:
    2010 - heden
  • Dit verhaal speelt zich af in:
    Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal