T T

Museum

In het hart van Roosendaal staat het Tongerlohuys, gevestigd in de vroegere pastorie van de Sint Janskerk. De geschiedenis van dit rijksmonument uit 1762 is nauw verweven met die van stad en streek.

In het Tongerlohuys wordt het Verhaal van Roosendaal verteld. Onze vijf iconen nemen u mee door de plaatselijke geschiedenis: Laat u vertederen door het Liga-meisje, zegenen door meneer pastoor, op sleeptouw nemen door de conducteur, toespreken door burgemeester Schoonheijt of verrassen door het steeds wisselende vijfde icoon: de wisseltentoonstelling. De wisseltentoonstellingen beslaan diverse onderwerpen, uiteenlopend van erfgoed tot hedendaagse kunst. Een overzicht van de tentoonstellingen vindt u in onze agenda.

In het Tongerlohuys wordt de historische collectie van Oudheidkundige Kring de Ghulden Roos beheerd. Op 1 mei 1932 werd de Oudheidkundige Kring De Ghulden Roos opgericht met het doel voorwerpen, publicaties en andere documentatie over de geschiedenis van Roosendaal te verzamelen. Vier jaar later kon De Ghulden Roos een museumruimte betrekken in het oude raadhuis op de Markt. 

In t Heyderadeyzaal

Dankzij de grote inzet van René van Hasselt (1909-1987), die zich maar liefst vijfenvijftig jaar voor het museum heeft ingezet, kwamen er steeds meer kostbare kunsthistorische en antieke voorwerpen bij. Na een grondige verbouwing kon in 1974 het Tongerlohuys worden betrokken. Hier leest u meer over de geschiedenis van het pand.

Sinds maart 2016 vormt het museum samen met het Historisch Informatie Punt (HIP) het nieuwe erfgoedcentrum Tongerlohuys en maakt het samen met De Kring en CultuurCompaan deel uit van het cultuurcluster.