Menu

Over ons

In het hart van Roosendaal staat het Tongerlohuys. Het gebouw is de vroegere pastorie van de Sint Janskerk. De geschiedenis van dit rijksmonument uit 1762 is nauw verweven met die van stad en streek. Lees hier meer over de geschiedenis of kom langs en ontdek zelf de verhalen van Roosendaal.

In het Tongerlohuys beheren we de historische collectie van Oudheidkundige Kring de Ghulden Roos. Op 1 mei 1932 werd de Oudheidkundige Kring De Ghulden Roos opgericht met het doel voorwerpen, publicaties en andere documentatie over de geschiedenis van Roosendaal te verzamelen. Vier jaar later betrok De Ghulden Roos een museumruimte in het oude raadhuis op de Markt.

Ze waren niet de enige aanwezigen in het Tongerlohuys. De Norbertijnen, ook wel bekend als witheren vanwege hun witte habijt, bewoonden al jaren het pand. Zij verzorgden de eredienst in de parochie tot 1971. Na hun vertrek volgde een grondige verbouwing en werd het museum in 1974 geopend voor publiek. Het net geopende Tongerlohuys dankte een groot deel van de objecten aan René van Hasselt (1909-1987). Hij zette zich vijfenvijftig jaar in voor het museum en voegde steeds meer kostbare kunsthistorische en antieke voorwerpen toe. En ook nu nog worden al die objecten met zorg beheerd in dit bijzondere gebouw.

Sinds maart 2016 vormt het museum met het Historisch Informatie Punt (HIP) het nieuwe erfgoedcentrum Tongerlohuys. Samen met De Kring en CultuurCompaan maakt het erfgoedcentrum tegenwoordig deel uit van het cultuurcluster. Het cultuurcluster is verantwoordelijk voor historisch erfgoed, theatervoorstellingen en cultuureducatie in de hele omgeving.

Het doel is dat iedereen actief kan deelnemen aan cultuur, zowel huidige als nieuwe generaties. Dit is mede mogelijk dankzij de onvermoeibare inzet van onze vrijwilligers. Binnen Roosendaal staan we niet voor niks bekend om onze gastvrijheid en daar zijn we trots op!

Wil je meer weten over de geschiedenis van Roosendaal en het Tongerlohuys? Klik hier voor een korte video of kom langs en duik in de geschiedenis.