Menu

Zondag 27 mei 16.00 uur

Rondleiding Sint-Josephkerk

De activiteit

Pas 32 jaar oud was Jacques Hurks toen hij de Sint-Josephkerk samen met Marinus Vergouwen ontwierp. Het werd een hoogstandje: volgens kenners een van zijn mooiste bouwwerken. Parabolen, siermetselwerk, een vijftig meter hoge toren en een koepel die van buiten niet te zien is: de kerk is niet voor niets een rijksmonument. Op verschillende momenten in dit Hurks-jaar kun je een unieke rondleiding door de kerk krijgen.

Bouw een kerk waar tenminste duizend mensen in kunnen, luidde de opdracht die Hurks bijna honderd jaar geleden kreeg. Hij wilde een kerk bouwen waar alle gelovigen goed zicht op het altaar en de pastoor hadden, niet gehinderd door pilaren of de afstand. De oplossing vond de jonge architect in een koepel met een doorsnede van bijna negentien meter, de allereerste koepelkerk in West-Brabant. Die koepel baarde nogal wat opzien onder collega-bouwmeesters. Een onmogelijk bouwsel, was de publieke opinie. Er kwamen zelfs professoren uit Delft kijken. Om te bewijzen dat de koepel het ook zonder pilaren zou houden, ging Hurks net voor het weghalen van de steunblokken op een steiger staan. Als hij een foute berekening had gemaakt, zou hij door bakstenen worden verpletterd…

Parabolen
Met name in zijn beginjaren was Hurks een aanhanger van De Amsterdamse School. Kenmerken van deze bouwstijl zijn het gebruik van bakstenen, glas-in-lood, parabolen en siermetselwerk. Bakstenen zie je overal in de Sint-Josephkerk terug, zo is zelfs de preekstoel van bakstenen gemaakt. Tijdens de rondleiding kun je zelf zien waarom de Sint-Josephkerk één van de meest bijzondere bouwwerken uit de twintigste eeuw is. Er is zoveel te zien, dat je aan één rondleiding misschien niet genoeg hebt!

Meer informatie
De rondleiding door de kerk vindt plaats op zondag 27 mei van 16.00 tot 17.00 uur. De Sint-Josephkerk vind je in de Sint-Josephstraat 2 te Roosendaal. Aanmelden is niet nodig, deelname aan de rondleiding is geheel gratis. Voor meer informatie over de architect Jacques Hurks, de Hurks-tentoonstelling in het Tongerlohuys en alle andere activiteiten rondom Hurks, kijk op onze website of volg het museum op Facebook.

Informatie
  • Datum:
    27 mei 2018
  • Aanvang:
    04.00 uur
Rondleiding Sint-Josephkerk