Menu

8 september t/m 12 november 2017

Onder Roosendaal, Nispen en Wouw

De activiteit

Roosendaal viert volgend jaar haar 750-jarig bestaan. Maar wist je dat het verleden van Roosendaal al veel verder teruggaat? Er zijn hier vondsten uit de nieuwe steentijd gedaan – van wel 5000 jaar oud! Vanaf 8 september kun je in het Tongerlohuys de tentoonstelling Onder Roosendaal, Nispen en Wouw, 5000 jaar wonen, leven en werken bekijken. Je krijgt een inkijkje in het archeologisch onderzoek van de afgelopen decennia en ontdekt welke schatten er pal onder je voeten verborgen liggen.

Archeologie spreekt tot de verbeelding. Ontelbare films en games zijn er gemaakt over piramides, immense schatten en mummies. In het echte leven gaat een opgraving er echter heel anders aan toe dan bij Indiana Jones of Lara Croft. Op deze tentoonstelling kun je zien wat een archeoloog precies doet en welke wetten voor hem gelden. Ook als je zelf gaat graven, moet je je aan bepaalde regels houden. Wist je dat de bovenste 30 cm van de grond vrij zijn om in te graven? Alles wat je daar vindt mag je houden – wel met toestemming van de grondeigenaar! En interessante vondsten moet je melden.

Het kerkhof van de Sint-Janskerk dat het Tongerloplein ooit was, het kasteel van Wouw, de kerk in Heerle en Oostmoer in Nispen: zomaar een paar plekken in onze gemeente waar archeologen aan de slag zijn gegaan. Onder Roosendaal, Wouw en Nispen laat zien op welke locaties er vondsten zijn gedaan, hoe de opgraving in zijn werk ging en toont de schatten die uit de grond zijn gehaald. En dat zijn er waarschijnlijk meer dan je denkt!

Lezing en taxatiedag
De tentoonstelling gaat op vrijdagavond 8 september, op de vooravond van Open Monumentendag, van start met een lezing door archeoloog Yvonne Lammers. Zij gaat in op de vraag waarom er in verhouding tot Oost-Brabant maar zo weinig is opgegraven in West-Brabant. Woonde hier niemand, lag het aan het soort bewoners of is er misschien nog een andere reden? Yvonne speelde samen met haar man Tino Lammers en stadsarcheoloog Marco Vermunt een belangrijke rol bij het tot stand komen van deze tentoonstelling.

Op zaterdag 14 oktober, tijdens de nationale Archeologiedagen, kun je je eigen bodemvondsten laten taxeren. Munten, pijlpunten, vuurstenen, kanonkogels of potscherven. Ooit opgegraven, maar vraag je je af waar die scherf van is of kun je het jaartal op die munt net niet lezen? Deskundigen vertellen je alles over je archeologische vondst.

Informatie
  • Datum:
    8 september 2017
  • Tot en met:
    12 september 2017
Onder Roosendaal, Nispen en Wouw