Menu

13 mei t/m 27 augustus

No Pressure, No Diamonds

De activiteit

Antwerpen, stad van de diamant. De diamantwijk zette Antwerpen op de wereldkaart als centrum voor de diamanthandel. Diamantairs slijpen, polijsten en verkopen er diamanten en juweliers verwerken ze in juwelen. Maar liefst 80% van alle diamanten ter wereld passeert Antwerpen. Dit verhaal van Antwerpen koppel ik aan het prachtige citaat ’No pressure, no diamonds’ ofwel ‘Zonder wrijving geen glans’.

Iets dat zo ongelooflijk mooi en kostbaar is, blijkt het resultaat te zijn van een proces dat aan de oppervlakte destructief lijkt. Als je erover nadenkt, is dit een weerspiegeling van hoe wij als mensen druk ervaren en later vaak kunnen omzetten in iets positiefs.

Dit persoonlijke proces kun je terug zien in de meest intieme ruimte van de mens: de slaapkamer. Net zoals diamanten ontstaan en groeien slaapkamers naarmate de tijd vordert. Al op jonge leeftijd zijn we enorm bezig ons eigen plekje zo fijn en passend mogelijk voor onszelf in te richten. De kamers weerspiegelen haarfijn wat de personages bezig houdt.

In alles schuilt een verhaal.

De personages in dit werk staan symbool voor de iconen die je door de rest van het Tongerlohuys hebben geleid: het Liga-meisje, meneer pastoor, de conducteur en de burgemeester. In deze zaal zijn de iconen in de tijdgeest van nu geplaatst, hiermee hoop ik hen zichtbaar te maken in je eigen leven. Het Liga-meisje staat in dit geval voor het onschuldige kind, meneer pastoor vervang ik voor de Joodse jongeman, de conducteur is de wereldreiziger en de burgemeester staat voor gelijkheid.

Ontdek in deze zaal hoe het persoonlijke verhaal van de iconen terugkomt in de slaapkamer. Hoe langer je naar de ensceneringen zult kijken, hoe meer je deze wilt onderzoeken. Als voyeur ben je vrij een eigen sprookje te creëren dat zich afspeelt in de kamers. De keuzes in inrichting, stijl en de aanof afwezigheid van bepaalde voorwerpen, verklappen waar het personage tegenaan is gelopen of momenteel tegenaan loopt.

Ontdek het verleden in een nieuw perspectief en voeg hier jouw persoonlijke dimensie aan toe.

Informatie
  • Datum:
    13 mei 2023
  • Tot en met:
    27 augustus 2023
No Pressure, No Diamonds