Menu

Maandag 12 maart 20.00 uur

Lezing: Huizen van Hurks

De activiteit

De Amsterdamse School. Een stroming in de (bouw)kunst, die begin vorige eeuw ontstond uit de verbondenheid met de sociale beweging. Een tijd van industrialisering. Nederland stond voor de opgave veel arbeiderswoningen te bouwen. Bij kunstenaars sloeg de angst toe dat de wereld door industrialisatie en massaproductie lelijk zou worden en dat alles er hetzelfde uit zou zien. Alice Roegholt van Amsterdamse School Museum Het Schip geeft op maandag 12 maart een lezing over de ontstaansgeschiedenis van de Amsterdamse School in brasserie Tivoli te Oudenbosch.

Architecten en kunstenaars zochten naar uitdrukkingsvormen die veel eigenheid toonden. De Amsterdamse School heeft als bouw- en sierkunst nooit een vast programma gehad en toch wisten kunstenaars en architecten deze stijl een identiteit te geven die wij nu nog herkennen. De stijl verspreidde zich door heel Nederland. Elke regio had wel een aantal zeer goede architecten en sierkunstenaars. Zij ontwierpen op geheel eigen wijze vaak en waren sterk verbonden met de lokale geschiedenis. Daardoor hebben gebouwen in deze stijl ook omgeving gebonden elementen.
Een voorbeeld is Arbeiderspaleis Het Schip van architect Michel de Klerk, onbetwist een van de meest inspirerende gebouwen voor zijn tijdgenoten. In dit woongebouw uit 1919 zitten veel verwijzingen naar de nabijgelegen Zaanstreek, maar ook naar het boeddhisme, een paleis en een stoomschip, om maar een paar elementen te benoemen.
Architect Hurks en ook architect Valk waren lokale en belangrijke ontwerpers voor de regio rond Roosendaal/Den Bosch. Zij werkten ook samen met lokale kunstenaars. Opmerkelijk en interessant is dat ook s’ Neerlands eerste vrouwelijke architecte Margaret Kropholler in Brabant bouwde met stijlfiguren uit de traditionele Brabantse bouwkunst. Een bekend gebouw van haar hand is het atelier van Richard Roland Holst op de Buisse Heide te Achtmaal.

Kenniscentrum
Alice Roegholt startte in 1999 met het ontwikkelen van Amsterdamse School Museum Het Schip, een museum over de verbeelde idealen, de bouw en de sierkunst van de Amsterdamse School. Het museum ging van start in een vrijgekomen postkantoor en groeide uit tot een volwaardig kenniscentrum en goed bezocht museum, dat ook in het land ondersteuning en kennis biedt aan collega-musea. Zo leende het Tongerlohuys kennis, meubels en gebruiksvoorwerpen voor de tentoonstelling over Jacques Hurks, de Roosendaalse architect die bouwde in de stijl van De Amsterdamse School. De tentoonstelling is tot 4 juni te zien, voor meer informatie kijk hier.
Wat de spreker zo interessant vindt aan De Amsterdamse School: “Het aardige van de Amsterdamse School is de verbinding met sociale beweging, bouw en sierkunst in het begin van de vorige eeuw. Iedereen kreeg er zin in om mooie gebouwen en voorwerpen te maken: van vloerkleed tot luciferdooshoudertje. Kunstenaars ontwierpen voor de welgestelden, maar iedere huisvader kon in zijn vrije tijd ook gebruiksvoorwerpen maken.”

Meer informatie
De lezing begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) in de bibliotheek van brasserie Tivoli, Jezuïetenplein 33 te Oudenbosch. De toegang is gratis, maar meld je wel van tevoren (en uiterlijk op 5 maart) aan via info@westbrabantsarchief.nl i.v.m. de beperkte ruimte.

De Henri Mastboom lezingenserie is een initiatief van het Tongerlohuys, het West-Brabants Archief en het Stadsarchief Breda. Van oktober 2017 t/m mei 2018 kun je verschillende lezingen rondom het thema Boeren, burgers en buitenlui in West-Brabant bezoeken.

Informatie
  • Datum:
    12 april 2018
  • Aanvang:
    08.00 uur
Lezing: Huizen van Hurks