Menu

Dinsdag 4 oktober 2022

Lezing ‘De Os Die Leerde Spinnen’

De activiteit

Ramptoerisme bij de belegering en bezetting
van Bergen op Zoom in 1747

Een ramp die een grote impact heeft gehad op de regio, is de belegering en bezetting van Bergen op Zoom in 1747. Burgers hadden toentertijd een koe op de stadswal gehesen en naar de belegeraars geroepen dat pas wanneer die os heeft leren spinnen aan het spinnewiel, dat dan Bergen op Zoom pas zou vallen. Maar de stad viel en sneller dan gedacht.

Aan de hand van ooggetuigenverslagen en contemporaine beschrijvingen zullen we bekijken hoe de ramp toen beleefd werd. We zullen uit de eerste hand vernemen met welk geweld men te maken kreeg, hoe men leefde in een belegerde stad en ook hoe ramptoeristen (nog tijdens de belegering!) naar de stad kwamen. We kijken daarvoor naar teksten en beelden van ooggetuigen en ramptoeristen. Aan de hand van paralellen met het heden zullen we zien hoe actueel een blik op het verleden kan zijn.

Inschrijven voor de lezing
Wilt u hierbij zijn? Koop uw kaartje via deze link. Let op! Er zijn beperkte plekken beschikbaar voor deze lezing. De kosten bedragen €7,50 per persoon (incl. kopje koffie of thee). De lezing vindt plaats in de kleine zaal van De Kring en start om 20:00, inloop vanaf 19:30.

De lezing zal worden gegeven door kunsthistoricus Bart van Eekelen
Bart van Eekelen (Roosendaal 1989) is kunsthistoricus (MA) en promovendus in de architectuurgeschiedenis (onderwerp: de bouwgeschiedenis van het Markiezenhof). Hij werkt als medewerker collectiebeheer bij Museum het Markiezenhof in Bergen op Zoom en bij het Historisch Informatie Punt in museum het Tongerlohuys in Roosendaal. Als specialist op het gebied van de regionale geschiedenis geeft hij in binnen- en buitenland lezingen en heeft hij diverse internationale publicaties op zijn naam staan, waaronder Jan IV van Bergen (1528-1567) (2020), Bergen op Zoom earthenware (1400-1600), What really was a castle? en Bergen op Zoom als Residenzstadt (2022). Daarnaast is hij bestuurslid van Brabants Heem en redacteur van In Brabant.

Informatie
  • Datum:
    4 oktober 2022
Lezing ‘De Os Die Leerde Spinnen’