Museumnacht Tongerlohuys en The Clash
Tijdens de Museumnacht opent het Tongerlohuys vrijdagavond 22 november de deuren voor een onvergetelijke avond vol kunst, muziek en creativiteit. Of je nu een ervaren museumbezoeker bent of voor het...
Festival Op de grens is een jaarlijks terugkerend nazomerfestival waarin voorstellingen van (startende) professionele makers over regio-specifieke maatschappelijke thema’s centraal staan. Het Tongerlohuys en FODG organiseren tijdens het festival samen diverse activiteiten, welke dat zijn leest u hier. Het volledige programma van Festival op de Grens is te vinden op hun website.
Kruiswegstatie weer terug in de Sint Jan
11 september 10:00-17:00 en 12 september 13:00-17:00, Sint Jan
In 1962 maakte kunstenaar Guido van de Griendt een Kruisweg voor de Sint Jan: veertien tekeningen die de lijdensweg van Christus, vanaf het paleis van Pontius Pilatus tot aan zijn graflegging verbeelden. Toen de Sint Jan nog in gebruik was als kerk waren de werken daar te zien, maar sinds deze aan de eredienst onttrokken is niet meer. In september is de Kruiswegstatie op zaterdag en zondag weer thuis! Kom langs in de Sint Jan en bewonder de serie van veertien indringende werken die even weer verenigd zijn met de dichtregels van Frans de Clercq in de Sint Jan van Roosendaal.
De Leken: een tafelgesprek over grenzeloosheid
12 september 11:00, Sint Jan
Onszelf verliezen in verleidingen, grenzen vergeten, verlangen naar de roes, naar liefde, naar succes… Waarom doen we dat, wat brengt het ons, wat is het nut ervan, hoe komen we er vanaf, en hoe kunnen we er op een nieuwe manier naar kijken?
In het kader van het Jaar van het Brabants Kloosterleven is theatermaker Oscar Kocken (Eindhoven, 1983) samen met scenarist Daan Windhorst (Breda, 1990) voorganger in een theatrale eredienst, waarin filosofen, wetenschappers, theatermakers, muzikanten, activisten, idealisten, ervaringsdeskundigen én kloosterlingen elkaar ontmoeten om antwoord te geven op al deze vragen. De Leken belooft een inspirerende zoektocht vol vergezichten, preken, verhalen, muziek, interviews en persoonlijke biechten, waarbij ook de rijke geschiedenis van het Brabants Kloosterleven wordt belicht. Wat kunnen we meenemen van die traditie en wat laten we liever achter? Welke oeroude leefregels zijn nu nog actueel, welke verdienen het te worden afgestoft en wat gaan we vanaf nu radicaal anders doen? Kaartjes zijn te koop via de website van FODG.
Monnikenwerk
11 en 12 september vanaf 13:00 (reserveren niet nodig), Markt
Wanneer heb jij voor het laatst iets met de hand geschreven? Graphic Matters daagt je uit typisch monnikenwerk te verrichten. In middeleeuwse scriptoria hadden monniken een dagtaak aan het overschrijven van teksten. Om teksten goed leesbaar en begrijpelijk te maken, bedachten ze leestekens, illustraties en lettertypes. In het Scriptorium maak je een digitaal lettertype op basis van jouw handschrift. Gebruik hiervoor een pen, kwast, marker, ganzenveer of ander schrijfgerei. Maak er jouw speciale letters van. Het lettertype is achteraf te downloaden en te gebruiken op je eigen laptop. Van alle in het Scriptorium geschreven letters ontwikkelen de ontwerpers van Autobahn een nieuw lettertype voor straatkrant Sammy.
Binnenwereld: een performance door Guda Koster
12 september doorlopend vanaf 12:00 (reserveren niet nodig), Sint Jan
Kunstenares Guda Koster maakte een aantal sculpturen geïnspireerd op het Brabantse kloosterleven. Die sculpturen zijn draagbaar: er kan dus iemand in verborgen zitten die de sculptuur tot leven kan wekken. De performances doet Guda samen met Frans van Tartwijk. De sculpturen maken onverwachte maar subtiele bewegingen of geluiden, waardoor een intrigerende verwarring ontstaat over wat de ware aard van dit kunstwerk is. Is het een sculptuur, een mens in een kostuum of iets er tussenin?
De serie van vijf levende sculpturen voor Kloosterleven zitten vol verwijzingen naar kloosters, religie en de christelijke traditie. De sculpturen bewegen en maken geluid, maar zijn niet opdringerig of lawaaierig. Ze maken daarentegen wel visueel lawaai: de gebruikte materialen, als goud, zilver en spiegels zijn uitbundig. Kloosters zijn juist geen plekken van uiterlijk vertoon: de spirituele rijkdom toont zich niet aan de buitenkant. Kloosterleven wil de aandacht vestigen op een manier van leven die al eeuwen bestaat. De sculpturen worden gefotografeerd op mooie locaties in en rond de kloosters, en verschijnen en bewegen tijdens de verschillende gebeurtenissen in het Kloosterjaar. De sculpturen zijn zo een eigentijdse, maar ook passende blikvanger voor het hele project.