Menu

Dinsdag 27 maart 14.30 uur

Erfgoedcollege Hurks en Cuypers

De activiteit

Het derde college gaat over twee architecten. Op dinsdag 27 maart vertellen Joss Hopstaken  (stadsarchivaris) en Wies van Leeuwen (oud-voorzitter Cuypersgenootschap) over de Jacques Hurks en Pierre Cuypers. Jacques Hurks woonde zijn halve leven in Roosendaal en stierf veertig jaar geleden. Hij liet heel wat huizen, kerken en kloosters in West-Brabant na. Hurks was een tijdgenoot van Berlage, Dudok en Rietveld. Het bijzondere gebruik van bakstenen, horizontale lijnen, glas-in-lood en parabooldaken verraden de hand van de bouwmeester. Joss neemt je mee in de architectuur van het interbellum. In het Tongerlohuys is tot en met 4 juni 2018 een expositie over Hurks te zien en vinden er tal van activiteiten plaats.

P.J.H. Cuypers is overbekend als de architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station. Hij is ook befaamd als de restaurateur van kasteel De Haar en als ontwerper van vele tientallen kerken en interieurs. Waaronder de Koepelkerk van Oudenbosch, de kerk in Steenbergen en kerken in Eindhoven, Veghel en Oisterwijk. Maar wie kent hem als onvermoeibaar reiziger, als projectontwikkelaar, als champignonkweker en als huistiran? Wies wel. Als oud-voorzitter van het genootschap, promoveerde hij in 1995 op de maakbaarheid van het verleden. In 2007 schreef hij de biografie van Pierre Cuypers. Hij neemt ons mee in het werk en leven van deze ook voor Brabant beeldbepalende architect.

De erfgoedcolleges zijn een initiatief van Erfgoed Brabant en het Tongerlohuys.

Datum: dinsdag 27 maart, 14.30-16.30 uur – inloop vanaf 14.00 uur met gratis koffie of thee, kleine zaal De Kring, Kerkstraat 1 te Roosendaal.
Sprekers: Joss Hopstaken (stadsarchivaris) en Wies van Leeuwen (oud-voorzitter Cuypersgenootschap).
Kaarten: 15 euro per college of 45 euro voor de volledige reeks van vier lezingen. Reserveer via www.dekringroosendaal.nl of bel naar 0165-555 555.

Afbeelding: Foto Rembrandt, collectie West-Brabants Archief

Informatie
  • Datum:
    27 april 2018
  • Aanvang:
    02.30 uur
Erfgoedcollege Hurks en Cuypers