Icoon van Roosendaal – tijdelijke tentoonstelling
In het hart van Roosendaal staat de Sint Jan, een prachtige kerk die uitkijkt over de Markt. De Sint Jan wordt ook wel de wieg van Roosendaal genoemd omdat daar, meer dan 750 jaar geleden, de...
Op woensdag 10 april vindt er weer een lezing plaats in het kader van de Henri Mastboom lezingencyclus. Deze lezingencyclus wordt sinds 2011 georganiseerd door de archiefdiensten in de regio West-Brabant in samenwerking met andere culturele partners. Elk jaar wordt er een thema gekoppeld aan de lezingencyclus en dit jaar is er gekozen voor Opstand!, tevens het thema van de Maand van de Geschiedenis 2018.
In maart 2018 werd het boek De wereld kwam naar Woensdrecht: een vliegbasis te midden van een kruisrakettendebat 1983-1987 gepresenteerd. Het boek beschrijft de periode tijdens de Koude Oorlog waarin in Nederland een felle discussie werd gevoerd over kernwapen. De Vliegbasis Woensdrecht was een belangrijk onderwerp in deze discussie aangezien de vliegbasis in 1983 werd aangewezen als locatie voor de plaatsing van kruisraketten.
Vanaf dat moment brak er voor de vliegbasis en haar personeel, maar ook voor de plaatselijke politiek en de lokale bevolking een bewogen periode aan. Demonstranten tegen kernwapens vonden hun weg naar de vliegbasis, maar ook Amerikaanse militairen. Het boek brengt de gebeurtenissen rond de vliegbasis tijdens het kruisvluchtwapendebat in woord en beeld.
Tijdens deze lezing zal de auteur van het boek, Tom Duurland, hier nader op in gaan.
Tom Duurland is promovendus aan de Universiteit Leiden, waar hij onderzoek verricht naar de geschiedenis van de militaire geneeskunde tijdens de Koude Oorlog. Eerder werkte hij bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), waar hij zich bezighield met de Nederlandse discussievoering over het kernwapen.
De lezing wordt gehouden in Multifunctioneel Centrum De Kloek, Prior Borrekensstraat 1 in Huijbergen. De lezing start om 20.00 uur, de zaal gaat om 19.30 open. De toegang is gratis.