Menu

26 augustus 2022

Afsluitende lezing ‘Over water, Over land’

De activiteit

Op 26 augustus vindt de feestelijke afsluiting van de duo-tentoonstelling ‘Over water, over land’ plaats in Roosendaal. De tentoonstelling, die opgezet is door het Tongerlohuys en het Karrenmuseum, belicht de boeiende ontwikkeling en de interac­tie tussen het vervoer over water- en landwegen in de regio.

Programma

19:30 inloop

20:00 Welkom door Janine Verster (Tongerlohuys) en Pieter Verhoeven (Karrenmuseum)

20:05 Lezing over het project Viabundus door Wouter Loeff (Erfgoed Brabant)

20:35 Panelgesprek met Femmianne Vermaak, Stef Coenen, Stijn Selten en Hidde Meenhorst over hun onderzoek, o.a. naar de regio’s westelijk Noord-Brabant en de Noorderkempen, binnen het Viabundus project

21:00 Tentoonstelling bekijken onder het genot van een borrel

U kunt zich aanmelden door een mailtje te sturen naar info@tongerlohuys.nl. De avond vindt plaats in de bibliotheek Roosendaal: Markt 54a, 4701 PH Roosendaal.

Over Viabundus

Brabanders ondernamen allerlei reizen zo omstreeks 1500. Een wekelijks bezoekje aan de markt bijvoorbeeld. Of misschien reisde je verder, naar de jaarmarkten van Antwerpen. Of brengt je reis je zelfs buiten de grenzen van het oude hertogdom. Naar Keulen, Lübeck of Gdansk. Hoe ging dat destijds? Je trok de deur achter je dicht en dan?

In het project Viabundus via Brabant worden deze vragen onderzocht voor de periode 1350-1650. Erfgoed Brabant doet dat in samenwerking met de Radboud Universiteit en verschillende studenten, heemkundekringen, musea, docenten, academici en vrijwilligers.

Meer informatie over het project vindt u op Brabants Erfgoed.

Over ‘Over water, over land’

Duo-tentoonstelling van het Karrenmuseum (Essen) en het Tongerlohuys (Roosendaal) van over de boeiende ontwikkeling en de interac­tie tussen het vervoer over water- en landwegen in de regio. In de regio tussen Antwerpen en Rotterdam heeft vervoer altijd een grote rol gespeeld. Binnen dat gebied zijn Essen en Roosendaal aan weerszijden van de grens met elkaar verbonden door vervoer over de weg, het water en het spoor. Het Karrenmuseum in Essen vertelt een verhaal over het wegvervoer, het Tongerlohuys ziet de actua­liteit van de ontwikkeling van het havengebied in Roosendaal. Zij hebben daarom de handen ineen geslagen om een duo-tentoonstel­ling te maken met een focus op het ambacht van de wagenmakerij enerzijds en de binnenvaart anderzijds. Over het spreekwoordelijke ravijn tussen Essen en Roosendaal zal daarmee een brug geslagen worden door deze grensoverschrijdende samenwerking.

Informatie
  • Datum:
    26 augustus 2022
  • Aanvang:
    07.30 uur
  • Tot en met:
    09.00 uur
Afsluitende lezing ‘Over water, Over land’