Nieuwsberichten

Wie is jouw Schatje?

22-11 2016

Een gevelsteen, graffiti, een uithangbord of bijzonder naambord. Elementen in de openbare ruimte waar je zo aan voorbij zou lopen, toegevoegd door Roosendalers. Omdat zij het mooi, bijzonder of de moeite waard vinden. PlatvormR liet onlangs een digitale presentatie zien van zulke Schatjes, kleine pareltjes in de binnenstad. Het is een begin, want het collectief roept inwoners van de gemeente op om ook hun eigen unieke stukje Roosendaal toe te voegen.


Het beeld van een stad wordt bepaald door de bouw van kerken, scholen, kloosters en fabrieken en de aanleg van straten en spoorlijnen. Hier en daar herinnert een standbeeld aan tijden van weleer. Deze standaarddingen, de ‘usual suspects’, heeft PlatvormR buiten beschouwing gelaten. Monumenten als het Raadhuis en de Sint Janskerk kent natuurlijk elke Roosendaler. Het gaat juist om de details, door de bewoners zelf aangebracht om de stad verfraaien. Het oudste woonhuis van Roosendaal, de Cleyne Cat, heeft bijvoorbeeld een ingemetseld kattenkopje boven in de gevel, klein en onopvallend. Maar het kan ook iets uit deze tijd zijn. Boven de voordeur van café De Kroon aan de Boulevard hangt een heuse kroon. En wat te denken van huizen die van hun bewoners een naam hebben gekregen? Roosendalers voegen zelf elementen toe aan hun stad, waardoor hun omgeving uniek wordt.

Schoonheid
Het gaat PlatvormR vooral om het kijken naar de stad en de schoonheid ervan. Het collectief, bestaande uit twaalf grafisch ontwerpers, webdesigners, architecten en een schrijver, is al langer bezig Roosendaal stukje bij beetje mooier te maken. Zo zit het platvorm achter de graffiti met reusachtige rozen in de Markttunnel en de tijdelijke facelift van de oude Saab-garage aan de Boulevard.

Oproep
PlatvormR en het Tongerlohuys roepen Roosendalers op om vooral ook zelf op zoek te gaan naar schatjes: unieke stukjes Roosendaal in stad, wijk of dorp. Uit heden of verleden, maar altijd zichtbaar voor de voorbijganger. De schoonheid van Roosendaal ligt soms zonder dat we het zien recht onder onze ogen. Maak een foto van deze plekken of objecten en stuur de foto naar info@tongerlohuys.nl. In 2018, bij het 750-jarig bestaan van Roosendaal, worden de unieke, uitzonderlijke, vaak onbekende Roosendaalse Schatjes in het Tongerlohuys getoond.
Tongerlohuys
Kerkstraat 1
4701 HT Roosendaal
T 0165-555 555
E info@tongerlohuys.nl
Facebook Youtube Twitter Pinterest

Deze pagina

Lettergrootte