Museumraadsel

Historisch raadsel januari/februari 2013

21-01 2013

Het Roosendaalse gemeentearchief en Museum Tongerlohuys komen om de maand met een historisch raadsel. Elke keer krijgt u een vraag over het verleden van Roosendaal of de kerkdorpen voorgeschoteld. Weet u het juiste antwoord? Stuur het in. Iedere keer trekken we een winnaar. Hij of zij krijgt een jaar lang gratis toegang tot alle exposities in het museum en bovendien een leuk item uit de museumwinkel.

 

Dit keer gaan we boodschappen doen. In 1953 opende Dirk van den Broek de eerste supermarkt in Amsterdam en in de jaren erna opende de ene na de andere super de deuren. De eerste Roosendaalse supermarkt ging pas begin jaren zestig open. De komst van de supermarkt was een revolutie. Destijds deden voornamelijk vrouwen de boodschappen. In plaats van lang in de rij te staan bij de kruidenier konden ze nu zelf hun boodschappen uitzoeken. Ook het verpakkingsmateriaal veranderde. Werd bij de kruidenier vrijwel alles afgewogen in aparte papieren zakken verpakt, in de supermarkt lag alles aantrekkelijk verpakt, met verschillende merken en verschillende hoeveelheden.


De vraag van deze maand: welke supermarkt opende als eerste in Roosendaal de deuren?


Stuur uw oplossing voor 28 februari 2013 naar Museum Tongerlohuys, Molenstraat 2, 4701 JS te Roosendaal of mail naar a.elst@roosendaal.nl. U kunt uw antwoord ook bij de receptie van het gemeentearchief of museum inleveren, of doe mee via facebook: www.facebook.com/tongerlohuys.


Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Tot en met 3 februari kunt u de tentoonstelling Nog Nooit Vertoond!, waarin archief en museum hun hele hebben en houwen laten zien, bekijken. Op 24 februari wordt de tentoonstelling Tekens aan de Wand geopend, met graffitikunst uit de collectie Pijnenburg en werken van Ferenc Gögös uit de verzameling Klasema.
U vindt deze rubriek, de oplossingen en de winnaars van voorgaande rubrieken op de websites van het museum (www.tongerlohuys.nl) en het gemeentearchief (www.gemeentearchiefroosendaal.nl).

 

 

 

Foto boven: De Végé kruidenier in de Dr. Schaepmanlaan, 1955.
Foto onder: Kinderen spelen tijdens Jet en Jan kruideniertje in het museum. Foto E.A. de Rooij

Tongerlohuys
Kerkstraat 1
4701 HT Roosendaal
T 0165-555 555
E info@tongerlohuys.nl
Facebook Youtube Twitter Pinterest

Deze pagina

Lettergrootte