Museumraadsel

Historisch raadsel september/oktober 2012

11-09 2012

Het Roosendaalse gemeentearchief en Museum Tongerlohuys komen om de maand met een historisch raadsel. Elke keer krijgt u een vraag over het verleden van Roosendaal of de kerkdorpen voorgeschoteld. Weet u het juiste antwoord? Stuur het in. Iedere keer trekken we een winnaar. Hij of zij krijgt een jaar lang gratis toegang tot alle exposities in het museum en bovendien een leuk item uit de museumwinkel.

 

In de achtertuin van het Tongerlohuys, net voor het theatercafé van schouwburg De Kring, staat al jaren en jaren een heel bijzondere boom. Imposant door zijn afmeting en omvang, want de omtrek van de stam bedraagt meer dan vijfenhalve meter! In welk jaar deze boom werd geplant, daar zijn de meningen over verdeelt. De een zegt 140 jaar geleden, de ander houdt het op 1762, dus 250 jaar geleden. In 1762 werd de pastorie door de norbertijnen van de abdij van Tongerlo gebouwd en de witheren zouden de boom vlak na de bouw hebben geplant. Hoe oud de boom dan ook is, het is een monumentale boom.

 

Dit keer stellen wij u de vraag: Wat voor soort boom staat er in de achtertuin van het museum? Of de Latijnse, of de Nederlandse naam: ze worden beide goedgekeurd. Stuur uw oplossing voor 31 oktober 2012 naar Museum Tongerlohuys, Molenstraat 2, 4701 JS te Roosendaal of mail naar administratie@tongerlohuys.nl. U kunt uw antwoord ook bij de receptie van het gemeentearchief of museum inleveren.

 

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Heel de maand september kunt u het werk van achttien West-Brabantse kunstenaars in het kunstproject De Rode Draad - groen bekijken. Op 11 oktober start de tentoonstelling Nog Nooit Vertoond, met daarin de pronkstukken uit het Roosendaalse erfgoed, bewaard in archief en museum.

 

U vindt de raadsels, oplossingen en de winnaars van voorgaande rubrieken hier.

Tongerlohuys
Kerkstraat 1
4701 HT Roosendaal
T 0165-555 555
E info@tongerlohuys.nl
Facebook Youtube Twitter Pinterest

Deze pagina

Lettergrootte