Museumraadsel

Historisch raadsel juli/augustus 2012

25-07 2012

Het Roosendaalse gemeentearchief en Museum Tongerlohuys komen om de maand met een historisch raadsel. Elke keer krijgt u een vraag over het verleden van Roosendaal of de kerkdorpen voorgeschoteld. Weet u het juiste antwoord? Stuur het in. Iedere keer trekken we een winnaar. Hij of zij krijgt een jaar lang gratis toegang tot alle exposities in het museum en bovendien een leuk item uit de museumwinkel.

 

Het museum heeft een aantal oude fietsen, vélocipedes, in zijn collectie. Pronkstuk op de foto hieronder is de ‘grand of hoge bi’, die rond 1880 erg geliefd was. Het waren eigenlijk ondingen, want wie over een hobbel of steen reed, kon lelijk en van grote hoogte vallen. Toch waren ze geliefd bij jongemannen. Tijdens wedstrijden werden er snelheden van 30 km/uur behaald! Het museum heeft een Engelse versie, de zogenaamde ‘Penny farthing’, die nog van de Roosendaler Aloysius Laane (1867-1892), zoon van Maria Daverveldt en Johannes Laane, is geweest.

 

De ontwikkeling van de fiets ging razendsnel. Uit 1900, dus slechts twintig jaar later, stamt deze prentenbriefkaart ‘Groeten uit Roosendaal’ uit de collectie van het archief. De fietsen zien er behoorlijk robuust en modern uit. Heel wat vreemder zijn de on-Roosendaalse bergen op de achtergrond.

 

De vraag van deze keer: hoeveel centimeter meet de omtrek (dus niet de doorsnede!) van het grote voorwiel van de grand bi? U mag museumvoorwerpen natuurlijk niet aanraken, dus gokken mag, nee, moet!


Stuur uw oplossing voor 31 augustus 2012 naar Museum Tongerlohuys, Molenstraat 2, 4701 JS te Roosendaal of mail naar administratie@tongerlohuys.nl. U kunt uw antwoord ook bij de receptie van het gemeentearchief of museum inleveren.

 


 

 

Foto boven: De grand bi in het museum, dat in 1965 nog in het raadhuis gevestigd was. Foto: Jan Sturm.
Foto onder: Prentenbriefkaart uit 1900.

Tongerlohuys
Kerkstraat 1
4701 HT Roosendaal
T 0165-555 555
E info@tongerlohuys.nl
Facebook Youtube Twitter Pinterest

Deze pagina

Lettergrootte