2010


Van 30 december 2010 tot 16 januari 2011

Inspired By…
Kunstenaarsproject KUNST en CULTUURKLAS Jan Tinbergencollege

“Een dag in het atelier van een kunstenaar


Op 23 december hebben de leerlingen van het Jan Tinbergencollege een hele dag doorgebracht in het atelier van een kunstenaar uit Roosendaal of omstreken.

 

 

De leerlingen gingen in kleine groepjes aan de slag met verschillende materialen zoals klei, verf, vilt, film enz. Het werk dat zij gedurende deze dag gemaakt hebben is geïnspireerd op de stijl en de kunstwerken van de gekozen kunstenaar. 

 

 

U kunt de mooie resultaten samen met het werk van de kunstenaar bekijken in het Tongerlohuys. De kunstenaars die deelnemen aan het project zijn: Antoinette Donkers, Robin Looy, Anita Ammerlaan, Marleen Vinke, Karien Wiericx, Marijke Maas, Trudie Vrolijk, Hella Sluyter en Robin Mies.

 

Bekijkt u hier ook het animatiefilmpje dat een groepje leerlingen in het atelier van Trudie Vrolijk heeft gemaakt. En hier kunt u een filmpje uit de studio van Robin Mies en Robin Looy bekijken.

Onder de knop fotoboeken in het kader links vindt u een impressie van de atelierbezoeken en de opstelling in het museum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“De herdertjes lagen bij nachte”

Tentoonstelling kerstgroepen in Museum Tongerlohuys


Een bonte verzameling kerstgroepen, uit alle delen van de wereld. In Museum Tongerlohuys kunt u vanaf zondag 19 december de tentoonstelling “De herdertjes lagen bij nachte, kerstgroepen wereldwijd” bekijken. De groepen, maar liefst 235 in totaal, werden verzameld door Kees en Riet Goosen uit Steenbergen.

Van de Dick Bruna kerststal, gebreide engelen, een Jezus gemaakt van maïsbladeren, keramieken groepen uit Peru tot de kerststal van Alessi, het echtpaar Goosen bracht een unieke verzameling kerstgroepen bijeen. “We hadden vroeger een kunsthandel in de Fortuinstraat in Bergen op Zoom”, vertelt Riet. “Toen we daar in 1998 mee stopten, hadden we een paar kerstgroepen over. Toen kregen we het idee daar een verzameling van te maken”.


Verslaving
Vooral in de donkere maanden november en december worden de groepen aangeschaft. De wereldwinkel is favoriet, maar ook via internet wist het echtpaar mooie groepen te bemachtigen. “Al snel gingen vrienden en familie ook op zoek naar kerstgroepen, bijvoorbeeld als ze op vakantie in het buitenland waren, en zelfs kinderen van vrienden komen met groepen thuis. Wat ons het meest aanspreekt is de grote verscheidenheid, het is echt uitgegroeid tot een verslaving.” 


Zowel Kees als Riet hebben ieder een favoriet tussen de 235 kerstgroepen. “Nou ja, 235, er zijn er inmiddels al weer een paar bijgekomen”,  lacht Riet. “We houden het meest van kunstig gemaakte groepen. Het leuke is dat ze uit alle werelddelen komen: Peru, Scandinavië, Mexico, Duitsland, Nigeria.” De favoriete groepen mogen het hele jaar in de woonkamer blijven staan, de rest wordt op zolder opgeslagen. “En met Kerst houden we het thuis rustig, hoor. Met maar een paar groepen. We hopen vooral dat bezoekers van het museum genieten van onze verzameling.” 


Genieten
Van zondag 19 december tot en met zondag 9 januari kunt u in Museum Tongerlohuys de kerstgroepen van Kees en Riet Goosen bekijken. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag is het museum gesloten.

(Foto: Kees en Riet Goosen)

 

 

10 oktober  t/m 5 december 2010

OOGST en ander verhalend werk van Sam Drukker

Stel, je bezoekt een museum en ziet daar een groot schilderij. Met snelle streken heeft de kunstenaar een paar vegen kleur op het witte doek gezet. Je vraagt je af of dit kunst is, want je broertje van vijf kan dit immers ook. Waarschijnlijk heeft het museum voor deze aankoop diep in de buidel moeten tasten. Je wilt doorlopen, maar dan valt je oog op het bordje naast het schilderij. ‘Zonsondergang’, staat er. Je kijkt nog eens naar het schilderij en verrek, je ziet er inderdaad opeens een zonsondergang in. “Helemaal fout”, zegt kunstenaar Sam Drukker. “Woorden staan het kijken in de weg. Echt kijken kunnen we niet meer.” Hoe Sam Drukker zelf kijkt laat hij zien in de tentoonstelling ‘OOGST’, die vanaf 10 oktober te zien is in Museum Tongerlohuys.

 

Elke dag krijgen we beelden te zien. Via de televisie, de computer, maar ook tijdens een bezoek aan de supermarkt komen ze binnen. Duizenden beelden. We krijgen dagelijks meer beelden op ons netvlies dan een gemiddelde Middeleeuwer in zijn hele leven. Toch lijkt het alsof we steeds minder goed met beelden kunnen omgaan.
“We kunnen maar bar slecht kijken”, stelt Sam Drukker. “Het woord staat het beeld in de weg. Het echte kijken kan alleen als je al je kennis, betekenissen en vooroordelen loslaat, als je alleen maar bezig bent met wat je ervaart.”

 

Heel dichtbij
Sam Drukker (Goes, 1957) tekent en schildert het liefst mensen, in allerlei vormen en gedaantes. Mensen worden heel direct afgebeeld, vaak naakt en levensgroot. Ze zijn heel dichtbij, soms op het ongemakkelijke af. Sam Drukker aquarelleert met olieverf waardoor hij bijna nergens dekkend schildert. De ondergrond speelt daarbij een belangrijke rol.
Naast vrij werk schildert Sam Drukker in opdracht portretten, geeft hij workshops in het bedrijfsleven en verzorgt hij lezingen, lessen en masterclasses aan de Wackers Academie in Amsterdam.

 

Tube verf
Tijdens het maken van een schilderij of werk op papier probeert hij zo neutraal mogelijk te kijken. Woorden vormen een belemmering voor het schilderen. “Je hebt geen tube verf waar de kleur mooi of de kleur afstandelijk uitkomt”, legt hij uit. Pas als een werk vorm heeft gekregen, wordt duidelijk waar het schilderij over gaat. Drukker leest zijn eigen verhaal van het beeld af. Een goed schilderij is er een waarin beeld en verhaal in balans zijn. De kunstenaar wil een verhaal vertellen, maar zich tegelijkertijd niet laten leiden door woorden. De paradox is groot: een verhaal kan pas overgebracht als men bereid is het woord te schrappen.

 

Drama
Beeldende kunst en het geschreven woord: in het omvangrijke oeuvre van Sam Drukker liggen deze werelden vaak verrassend dicht bij elkaar. Veel van zijn schilderijen verwijzen naar thema’s uit het oude testament en de mythologie die hij in een nieuwe verhalende context plaatst. Evengoed werkt hij samen met hedendaagse schrijvers en dichters als Arnon Grunberg, Saskia Noort en Anna Enquist. “Ik ben gefascineerd door drama. Wat schrijvers kunnen met woorden, probeer ik met beeld te doen. In het theatrale zit mijn verhaal”, zegt Drukker.

 

Onafhankelijk
In het Roosendaalse Tongerlohuys exposeert Sam Drukker schilderijen en werken op papier, zowel recent als vroeger werk. De tentoonstelling ‘Sam Drukker: OOGST en ander verhalend werk’ is tot 5 december 2010 te zien. Probeert u de tentoonstelling te bekijken op de Sam Drukker-manier: onafhankelijk en zonder vooroordelen. 

Voor meer informatie over Sam Drukker: www.samdrukker.com. Bij de tentoonstelling is voor € 1,50 een catalogus verkrijgbaar met een essay van Bert Jalink.

 

14 t/m 26 september 2010

Tweede kunstwedstrijd Groot-Belgica

In 1854 bedacht de Belgische kroonprins Leopold II een gedetailleerd plan om Nederland te overrompelen en koning Willem III af te zetten. Leopold droomde van een rijk met tal van overzeese gebieden. Met de verovering van Nederland zou dat doel in één klap bereikt zijn. Helaas voor de kroonprins sprak keizer Napoleon III zijn veto uit. De keizer wilde absoluut geen onrust aan de noordgrens van zijn rijk. Zowel professionele als amateurkunstenaars hebben zich laten inspireren door de snode plannen van Leopold II. Hun werk was te zien tijdens de tweede kunstwedstrijd in Museum Tongerlohuys. Het publiek mocht stemmen op de meest aansprekende inzending.

 

Op de slotdag, tijdens Roosendaals Treffen, werd de winnaar bekend gemaakt. Rob Mies schreef de tweede kunstwedstrijd op zijn naam. Op zijn inzending 'Scheiding Tweestrijd' (zie foto rechts) werden de meeste stemmen uitgebracht. Hij mocht daarom het kunstwerk 'Tweeluik' van Peet Quintus in ontvangst nemen.

 

Nu al zeker is dat er een derde kunstwedstrijd aankomt. Volgend jaar luidt het thema '(niet) Trots op Europa'. Zowel amateur als professionele kunstenaars kunnen aan de wedstrijd meedoen. 

 

 

 

 

 

Witte Bonnetten, een tentoonstelling over Norbertijnen

en pastorieën in Brabant

donderdag 29 april tot en met zondag 5 september 2010


Wie het Tongerlohuys binnenstapt, ziet meteen dat dit pand een rijke historie heeft. Van de indeling van het gebouw met zijn lange, statige gang tot aan de twee engeltjes die de wacht houden boven de achterdeur: je waant je in vroegere tijden. Elk moment verwacht je meneer pastoor te zien binnenkomen, zijn lange witte gewaad achter hem aan wapperend. Vanaf donderdag 29 april is er in Museum Tongerlohuys een tentoonstelling over norbertijner pastorieën te zien.

Het Tongerlohuys, zelf ook een norbertijnenpastorie, werd in 1762 gebouwd op de fundamenten van een ouder gebouw door de Zuid-Nederlandse architect Somers in opdracht van de abdij van Tongerlo. Het gebouw lijkt op andere norbertijner pastorieën in de Belgische kempen: een hoofdvleugel geflankeerd door twee lagere zijvleugels. Het gebouw wordt omringd door een voorname gracht.

 

Witheren
Het gebouw diende als pastorie van de Sint Janskerk, waar de norbertijnen de scepter zwaaiden. Bijna 250 jaar lang woonden er norbertijnen in de pastorie, totdat de laatste begin jaren zeventig de deur achter zich dichttrok. De norbertijnen, die vanwege hun witte habijt ook wel witheren werden genoemd, maakten deel uit van de orde der norbertijnen. Deze orde werd in 1120 gesticht door de edelman Norbertus van Gennep, kanunnik te Xanten. De abdij van Tongerlo werd in hetzelfde jaar opgericht. De abdij had al een aantal parochies in bezit, maar door een schenking kreeg de nog jonge abdij goederen en pachtrechten in Nispen. De parochie Nispen omvatte het huidige Roosendaal en Zegge, maar ook de Belgische dorpen Essen, Kalmthout, Nieuwmoer, Achterbroek en Wildert. Dit was een dunbevolkt gebied met moerassen en heidevelden. Onder leiding van de abdij werd een begin gemaakt met de ontginning van veengronden. In 1266 vroegen de bewoners van Kalsdonk, Langdonk en Hulsdonk toestemming aan de bisschop van Luik om een eigen kapel te stichten. Twee jaar later werd dit verzoek ingewilligd en kon Roosendaal ontstaan. Midden tussen de drie gehuchten, op de plaats waar nu de Sint-Janskerk staat, werd een kapel gesticht. Net als in Nispen benoemden de norbertijnen pastoors uit hun kloostergemeenschap. De nieuw gestichte kerk werd gewijd aan Onze Lieve Vrouw, tevens de patroonheilige van de abdijkerk van Tongerlo en de parochiekerk in Nispen.

 

Kakdoos
Op de tentoonstelling is er aandacht voor tien verschillende thema’s, variërend van het gebouw, de orde der norbertijnen tot het leven in de pastorie. Zo is er aandacht voor de heilige Norbertus en komt je als bezoeker te weten hoe je norbertijn wordt. Een norbertijn legt bijvoorbeeld de gelofte van armoede, zuiverheid (celibaat) en gehoorzaamheid af. Verder staat de betekenis van de pastorie in de Roosendaalse samenleving centraal. Wat was de invloed van de pastoor in de samenleving? Veel Roosendalers hebben nog verhalen en herinneringen aan de pastoors.  Wie waren de bewoners en hoe zag hun dagelijks leven eruit? U kunt (animatie)films, schilderijen, beelden, voorwerpen, kaarten, foto’s, museumstukken en plattegronden te zien. Van een ouderwetse kakdoos tot een kostbaar koorboek uit de achttiende eeuw, u krijgt een compleet overzicht van de gewoontes en gebruiken van de norbertijnen.

 

Spektakel
De bezoeker wacht een waar spektakel.  De aankleding van deze tentoonstelling was in handen van het Belgische bureau Sien en vormgever Marijn de Kock, die eerder de tentoonstellingen over Rijk Rooms Roosendaal en 150 jaar spoor  verzorgde en verantwoordelijk was voor de presentatie van de vaste collectie. Ook dit maal is de vormgeving op zijn minst erg verrassend te noemen. De religie viert de komende maanden hoogtij in het museum. Alle zintuigen worden geprikkeld, zo kunt u bijvoorbeeld een audiovisuele rondgang langs de tentoonstelling maken. Bij veel voorwerpen hoort u een bijpassend verhaal, dat u via een audiotour kunt beluisteren.

 

Samenwerking
Bijzonder is dat deze tentoonstelling een samenwerking is met Museum Parkabdij in Heverlee/Leuven. In dit museum zal tussen 10 september en 10 december 2010 in een bijpassende tentoonstelling aandacht worden besteed aan het netwerk van plattelandspastorieën van de norbertijner Parkabdij. Hier staat de uitbouw, groei, stabilisering en uitdunning van het parochienetwerk van de abdij centraal. In het Roosendaalse Gemeentearchief, de andere samenwerkingspartner, zal van mei tot september een tentoonstelling over Roosendaalse pastorieën te zien zijn.

 

 

Meer informatie
De tentoonstelling is van 29 april tot en met 5 september 2010 te zien in Museum Tongerlohuys, Molenstraat 2 te Roosendaal. Voor meer informatie belt u naar 0165-536916. Bij de tentoonstelling is ook een gelijknamige catalogus verschenen waarin u alles nog eens kunt nalezen. De catalogus is voor € 1,50 verkrijgbaar bij de receptie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een Spoor door Roosendaal

dinsdag 20 april tot en met zondag 25 april

Als je door de sneeuw of door de modder loopt, laat je een spoor na. Anderen kunnen je aan de hand van de sporen die je achterlaat opsporen, spoorzoeken heet dat.

Honderden kleuters uit groep 1 en 2 van ruim dertig Roosendaalse basisscholen zijn afgelopen maanden in de weer geweest met sporen. De resultaten zijn van 20 tot en met 25 april in het museum te bewonderen.

De vier- en vijfjarigen hebben eerst kunst bekeken en zijn daarna onder begeleiding van medewerkers van het Centrum van de Kunsten aan de slag gegaan met het maken van allerlei sporen op papier.  De les maakte deel uit van het Kunstmenu.


 

Treinkaartje
Met veel verf en het gebruik van vingers en stempels zijn ware kunstwerken ontstaan. De kinderkunst is van dinsdag 20 tot en met zondag 25 april 2010 te bewonderen in Museum Tongerlohuys.

 

 

Alle kinderen hebben inmiddels een (trein)kaartje door hun school uitgereikt gekregen, waarmee ze gratis toegang tot het museum hebben. Want het is natuurlijk heel bijzonder om je eigen werk in een echt museum te zien hangen. Ook een begeleider heeft gratis toegang. Het museum is te vinden in de Molenstraat 2 te Roosendaal en is geopend van dinsdag tot en met zondag van twee tot vijf uur.

 

 

K2 en Typisch Roosendaal

27 februari t/m 18 april 2010

 

Hoe zagen professionele en amateurkunstenaars Roosendaal? Welke bekende stukjes van de spoostad en welke prominente inwoners zijn op het doek vereeuwigd? Op de deeltentoonstelling Typisch Roosendaal ziet u Roosendaal door de ogen van schilders.

 

Zo schilderde Hendrik Gerard Dirckx, de oprichter van de Teekenschool naar wie de H.G.D.-straat is vernoemd, bovenstaand gezicht op het Tongerlohuys. De koeien zijn verdwenen, de oude pastorie is onveranderd gebleven. U zal ongetwijfeld meer stukjes authentiek gebleven Roosendaal herkennen.

 

Tot medio april zijn er nog meer schilderijen in het museum te zien, want ook de kelder van het stadskantoor is tijdelijk leeggehaald. De mooiste schilderijen zijn te zien op de deeltentoonstelling K2, kunst uit de kelder van het stadskantoor.

 

(Foto's: E.A. de Rooij)

 

 

 

 

Van Altink tot Zandvliet

10 oktober 2009 t/m 14 februari 2010

Diversiteit in de Nederlandse kunst van de twintigste eeuw
Werken uit een privé-collectie in Museum Tongerlohuys te Roosenda
al


De tentoonstelling 'Van Altink tot Zandvliet. Diversiteit in de Nederlandse kunst van de twintigste eeuw' is een unieke tentoonstelling van schilderijen die nooit eerder als collectie te zien waren en door louter passie zijn bijeengebracht. Het begon in 1967 met de aankoop van één schilderij:  “Het begin van een nieuw avontuur”. Inmiddels is de collectie uitgegroeid tot een boeiend overzicht van de Nederlandse klassiek moderne kunst. In Museum Tongerlohuys kunt u vanaf 10 oktober een selectie uit deze verzameling bekijken.

De twintigste eeuw is op kunstgebied een bewogen periode geweest. Er werd afgeweken van de geëigende paden, grenzen werden verlegd en opgerekt en er ontstonden nieuwe stromingen. Binnen de collectie van het echtpaar liggen accenten op het Modernisme, het Groninger expressionisme van De Ploeg, de lyrische abstracte kunst en de generatie rond Zero.


Hoogtepunten
Het Modernisme is vertegenwoordigd met schilderijen van Leo Gestel, Lodewijk Schelfhout, Henri Le Fauconnier, Else Berg, Charley Toorop en Herman Kruyder. Het betreft in alle gevallen topstukken die regelmatig in musea te zien zijn geweest. Omdat zich binnen het Groninger expressionisme een geheel nieuwe benadering van beeld en onderwerp ontwikkelde, verzamelde het echtpaar  werken van Jan Wiegers, Jan Altink en Hendrik Nicolaas Werkman, schilderijen die tot de absolute hoogtepunten binnen hun genre gerekend kunnen worden. Grote favorieten die met meerdere werken deel uitmaken van de collectie zijn Bram van Velde en Geer van Velde.  De deelcollectie rond de Nulbeweging omvat werken van Bernard Aubertin, Walter Leblanc, Jan Schoonhoven, Ad Dekkers en Henk Peeters.


Kunst van nu
Acht jaar geleden werd de focus van de verzamelaars gericht op eigentijdse schilderkunst. Ook tot hun eigen verrassing veranderde hun verzamelgebied en persoonlijke contacten met de kunstenaars volgden. In betrekkelijk korte tijd bracht het echtpaar een interessante groep eigentijdse schilderkunst bijeen van uiteenlopende kunstenaars als Koen Vermeule, Emo Verkerk, Eric de Nie, Günther Borst, Jan Roos, Jan Snijder, J.C.J. Vanderheyden, Robert Zandvliet, Harry Wolfkamp, Piet Moget, Philip Akkerman, Marlene Dumas en Ronald Zuurmond.


Topstukken
Omdat ze exact weten wat ze willen, zijn verzamelaars vaak sneller dan musea met hun aankopen. Dat betekent dat veel topstukken in particuliere collecties terechtkomen en niet te bezichtigen zijn door het publiek. Op de tentoonstelling ‘Van Altink tot Zandvliet, diversiteit in de Nederlandse kunst van de twintigste eeuw’  kunt u niet alleen topstukken bekijken, u krijgt ook een beeld van de bijzondere collectie die twee bevlogen verzamelaars door de jaren heen bijeen hebben gebracht. Museum Tongerlohuys is er trots op de werken uit deze privé-collectie te mogen tonen.


Meer informatie
De tentoonstelling is te zien tot 14 februari 2010.  Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend tussen twee en vijf uur. Gesloten: eerste kerstdag en nieuwjaarsdag. Voor meer informatie kunt u ook bellen naar 0165-536916.

 

Bron: Tekst catalogus, behorend bij de tentoonstelling, auteur Han Steenbruggen


 

 

 

Reacties van bezoekers:
'Als ervaren en kritische kijkers/museumbezoekers hebben wij genoten van deze tentoonstelling'
'Een aangename diversiteit die het oog streelt'
'Zeer onder de indruk van alle zelfportretten en Gorki. Genoten hebben we!'
'Niet verwacht dat hier zoveel te zien zou zijn. Komen beslist terug'
'Bijzondere ontmoeting, zowel de expositie als de overige afdelingen. Complimenten ook aan de staf voor de ontvangst!'

 

 

 

 


 
Afbeelding boven: Philip Akkerman, 1991
Afbeelding midden: Jan Altink, 1925
Afbeelding onder: Geer van Velde, 1950-1952

Tongerlohuys
Kerkstraat 1
4701 HT Roosendaal
T 0165-555 555
E info@tongerlohuys.nl
Facebook Youtube Twitter Pinterest

Deze pagina

Lettergrootte