Eerdere jaarboeken


Jaarboek De Ghulden Roos nummer 75

Philipswerknemers zijn een bijzonder slag mensen. Iedereen die voor het bedrijf werkte, heeft een Philipshart. Betrokken en verantwoordelijk, trots op de mooie producten. Met het sluiten van de Roosendaalse fabriek gaat niet alleen een onmiskenbaar stukje Roosendaals erfgoed verloren, ook veel Philipsharten bloeden. Het afscheid doet pijn. De 75ste editie van het jaarboek staat daarom geheel in het teken van de Roosendaalse Philipsfabriek.
 
Net na de oorlog, in 1948, werd de Roosendaalse Philipsfabriek geopend in de wijk Kalsdonk. Roosendaal zou zonder Philips niet geweest zijn wat de stad nu is! De landbouw was op zijn retour in het katholieke stadje, dat in mei dat jaar net zijn 30.000ste inwoner mocht verwelkomen. Door de komst van het concern daalde niet alleen de werkloosheid, het groeiende aantal arbeiders en hun gezinnen hadden ook huizen, scholen, vervoer, winkels en andere voorzieningen nodig. Bij de opening waren er 350 mensen werkzaam, nog geen twee jaar later was dat aantal al verdubbeld en het cijfer liep snel op. Wie bij Philips werkte, had een baan voor het leven.

Binnen het concern zou Philips Roosendaal uitgroeien tot de top drie van de bedrijven buiten Eindhoven. Philips Roosendaal bestond eigenlijk uit drie bedrijven, waarvan de lampenfabriek het meest bekend was. Op de terreinen aan de Zwaanhoefstraat en de Leemstraat bevonden zich echter ook een fabriek voor het maken van glazen buizen en een magazijn- en distributiecentrum van lichttechnische producten voor heel Europa. Binnen de Lichtdivisie zou Roosendaal de meest prominente fabriek worden.

In dit themanummer doen verschillende auteurs uit de doeken waarom er destijds een fabriek in Roosendaal werd geopend, hoe de Philipswijk ontstond, welke producten er werden gemaakt en hoe het bedrijf met zijn personeel omging.


Tongerlohuys
Kerkstraat 1
4701 HT Roosendaal
T 0165-555 555
E info@tongerlohuys.nl
Facebook Youtube Twitter Pinterest

Deze pagina

Lettergrootte