2008

TONG III: Brussels Calling

van zaterdag 8 november 2008 tot en met 8 februari 2009

Hedendaagse kunst in een historische omgeving. Dat is het verrassingselement van de TONG-tentoonstellingen:TONG I in 2001, TONG II in 2004 en nu TONG III, van 8 november 2008 tot en met 8 februari 2009 te zien in Museum Tongerlohuys.

Voor TONG III - BRUSSELS CALLING treedt Berend Hoekstra op als gastcurator. Hoekstra was een van de initiatiefnemers van het allereerste TONG-project. Hij heeft negen kunstenaars uit zijn Brusselse omgeving weten te interesseren voor een eigenzinnige tentoonstelling in het Tongerlohuys. Roosendaal gaat internationaal! Zoals Gertrude Stein haar kunstenaars twee straten verder vond, zo is Hoekstra in zijn keuze ook dicht bij huis gebleven. Het is hem gelukt om met een bijzonder gevoel voor historiciteit en met oog voor bijzondere verbanden zowel bekende als verborgen schatten uit het oeuvre van de kunstenaars te lichten. De geselecteerde werken versterken elkaar en gaan een prikkelende relatie met de omgeving aan.

Hoekstra’s keuze is eigenzinnig, willekeurig en persoonlijk, volstrekt niet volledig of thematisch, maar kwaliteit is wel steeds zijn leidraad geweest. Visuele en inhoudelijke connecties (zowel historisch als geografisch) zetten de toon. De deelnemende kunstenaars hebben gemeen dat ze in Brussel wonen en werken, of gewoond en gewerkt hebben. Brussel wordt momenteel bevolkt door internationale kunstenaars die naam hebben gemaakt in hun land van herkomst. TONG III wordt een tentoonstelling die door het internationale karakter (Belgisch, Nederlandstalig en Franstalig/Zwitsers/Amerikaans/ Russisch/Chinees/Nederlands) een interculturele gedachtewisseling tot stand brengt.

De deelnemende kunstenaars zijn: Alice Evermore, Anne Kellens, Joke Hallin, Olga Marie Polunin, Albrecht Schnider, Christian Denzler, Berend Hoekstra, Elly Strik, Georges Meurant en Paul Casaer. Op zijn queeste ontdekte Hoekstra enkele bijzondere schatten, zoals de aquarelschetsen van Vladimir Polunin (de grootvader van Olga Marie Polunin) voor Les Ballets Russes van Diaghilev, en nog maar zelden getoonde houtsneden van Edgard Tytgat, uit de erfenis van Anne Kellens. Deze worden als tentoonstelling in de tentoonstelling getoond. Verder is het gelukt om vijftien etsen van James Ensor (uit de collectie Behaegel, Belgie), een van de inspiratoren van Elly Strik, bij de expositie te betrekken. Ook heeft Museum Tongerlohuys het beeld ‘Man beweent zijn dode hinde’ en vijf tekeningen van George Minne van het Museum voor Schone Kunsten te Gent in bruikleen kunnen krijgen.

In het eindresultaat vallen de onverwachte combinaties op. Naast religie staat abstractie en naast de verleiding van het Oosten de geometrie en de speelsheid van het Westen. Even gaat de wereld er anders uitzien, duizelingwekkend en dynamisch tegelijk.

Bij de tentoonstelling is voor slechts € 14,95 een uitgebreide catalogus verkrijgbaar.

 

Reacties van bezoekers:
"Het was schitterend! Hoe geweldig mooi de ruimten omgetoverd kunnen worden."
"Verwondering, bewondering." 
"Ik heb genoten van deze prachtige tentoonstelling. Heel bijzonder."
"Zo'n gewone woensdagmiddag. Woorden in beeld: kijken, genieten, verwonderen, bewonderen. Alles op zo'n gewone middag."

 

Expositie BKC

zaterdag 30 augustus t/m zondag 14 september 2008

Van zaterdag 30 augustus tot zondag 14 september a.s. krijgen zeventien Roosendaalse kunstenaars de gelegenheid om hun werk aan u te laten zien. Deze expositie van het BKC, het Beeldend Kunstenaars Collectief, valt de eerste twee weken van september samen met de inmiddels traditionele Kunstmaand in Roosendaal. 

Zeventien kunstenaars van de in totaal 32 leden van het BKC, zullen hun werk in de vier benedenzalen van Museum Tongerlohuys tentoonstellen, hetgeen neerkomt om ongeveer twee meter per persoon. Hoe dat precies vorm zal krijgen is een grote verrassing en volgens voorzitter Willem Beerman gaat het om ‘een waanzinnig project’. Dit kan ironisch, humoristisch, demonstratief worden opgevat, maar vooral is het een zinvol en positief initiatief. Zoveel kunstenaars en zoveel diversiteit passen niet in een strakke, homogene structuur en dus heeft men ervoor gekozen geen richtlijnen of thema’s te bedenken, behalve dat het recent werk moet zijn en dat de kunstenaars binnen die twee meter muurbreedte moet blijven; de beeldhouwers hebben iets meer ruimte. Alles mag: samenwerken met een collega, de muur van hoog tot laag gebruiken, alle technieken, formaten, materialen zijn toegestaan, maar als het kunstwerk of de kunstwerken eenmaal zijn ingeleverd, is het aan de inrichters om er binnen twee dagen een tentoonstelling van te maken die kunstenaars en publiek zal verrassen. Zo kan men in één keer het recentste aanbod van Roosendaalse kunst overzien.

 

 

Wim Schütz Gekleurd

29 juni t/m 24 augustus 2008

Op deze tentoonstelling staat het werk van de 81-jarige Roosendaalse kunstenaar Wim Schütz centraal. Schütz werd in 1921 geboren in de Molenstraat. Al voor de oorlog begon hij zijn studie aan de Koninklijke academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Na de oorlog zette hij zijn studie voort aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten. In 1958 richtte hij de School voor Expressie op. In 1989 ontving hij de Cultuurprijs van de gemeente Roosendaal voor zijn verdiensten. Het werk van Schütz kenmerkt zich door het kleurgebruik en zijn vermogen om met slechts enkele details een houding, expressie of beweging weer te geven.

(Afbeelding: Verlovingsring van Schütz)

 

Reacties van bezoekers:
"Prachtige kunstenaar, spannende kunst"
"Bijzonder, kleur, emotie, ambitie!"
"Hij deed, doet en zal de dingen blijven doen die bij hem horen! Niet en nooit om erbij te horen"
"Prachtige kleuren en leven. Wat een lef!

 

 

West-Brabant à la carte, 3 generaties Adan

15 december 2007 - 15 juni 2008


In de achttiende en negentiende eeuw leefden drie opeenvolgende generaties van de landmeterfamilie Adan in West-Brabant. De familie Adan liet een uitgebreide collectie kaarten na, zo’n 1200 in totaal, waarmee ze een groot stempel heeft gedrukt op de lokale en regionale cartografie. Er zijn maar weinig plaatsen waar zo’n gedetailleerde en uniforme opname heeft plaatsgevonden. Het gebruik van mallen voor de belettering en een kompasroos was uniek voor Nederlandse landmeters in die tijd.

Tijdens deze expositie is een selectie van de Adan-kaarten te zien in Museum Tongerlohuys in Roosendaal en het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Bovendien wordt er uitgebreid stilgestaan bij de familie zelf en de technieken die men destijds gebruikte om metingen te verrichten en kaarten te maken. Ook de gemeentearchieven in beide plaatsen werken aan deze tentoonstelling mee.

Bij deze tentoonstelling is een publicatie verkrijgbaar met daarin informatie over de Adans en een cartobibliografie met bijna 1100 Adan-kaarten.

Kaart van de Heerlykheyd van den Langendyck door J.B. Adan uit 1784.
(Foto: collectie RHC Bergen op Zoom)

Reacties van bezoekers:
"Interessante kaartenexpositie. Mooi opgezet!"
"Chapeau voor de Heren Adan! Geweldig!"
"Mooie tentoonstelling en goede uitleg!"

 

 

BY THE WAY

15 december 2007 - 6 april 2008

Museum Tongerlohuys legt tegelijkertijd met de historische tentoonstelling over de landmeterfamilie Adan een link met hedendaagse kunst. Onder de titel BY THE WAY is op de eerste etage van het museum het werk van de drie kunstenaars Remy Jungerman, Gery De Smet en Loek Grootjans te zien. Niet geheel toevallig, want in hun werk spelen kaarten de hoofdrol.


 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie over de kunstenaars is te vinden op hun websites: 
Loek Grootjans
Gery De Smet
Remy Jungerman


Tongerlohuys
Kerkstraat 1
4701 HT Roosendaal
T 0165-555 555
E info@tongerlohuys.nl
Facebook Youtube Twitter Pinterest

Deze pagina

Lettergrootte