Een 'handige' aanwinst

George Notenboom (1906-1987) werd geboren in Roosendaal. Na zijn studie o.a. aan de Rooms-Katholieke Leergangen te Tilburg en de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, vestigde hij zich in Rotterdam, waar hij leraar technisch tekenen werd aan de R.K. Nijverheidsschool St Joseph. Aan deze school was hij tot 1966 verbonden; eerst als leraar tekenen, later als adjunct-directeur. Buiten zijn werkzaamheden op school vervaardigde Notenboom op grote schaal prenten. Hij paste hierbij verschillende technieken toe, zoals houtsnede, linosnede en steendruk.

Sinds 2000 is museum Tongerlohuys in het bezit van het complete werk van grafisch kunstenaar George Notenboom. Bij de inventarisatie van de Notenboomcollectie bleek dat van een linosnede, die de handen van George Notenboom voorstelde, geen afdruk was. Alleen het blok was aanwezig. Toevallig zocht onlangs een mevrouw van Duin uit Hoorn contact met het museum, ze had een vraag over een andere linosnede van George Notenboom die zij van haar vader de heer H. van Duin uit Beek had gekregen. Zij kon ons helpen met de oplossing van het raadsel van de 'handenafdruk'.

Haar vader was een oud-collega van George Notenboom op de vernoemde St. Josephschool. De heer Van Duin was een verwoed amateurfotograaf en had in die tijd een clubopdracht: maak een portret van handen. Terwijl George Notenboom het blok uitstak, maakte de heer Van Duin de foto. De enige afdruk van de linosnede schonk George Notenboom aan zijn collega. Met zijn vrouw en dochter kwam de heer Van Duin naar het museum om de afdruk en de foto te laten zien. Tot onze blijdschap schonk hij de afdruk en de foto aan het museum. Wij zijn hier erg blij mee, het maakt de collectie Notenboom helemaal compleet.

Tongerlohuys
Kerkstraat 1
4701 HT Roosendaal
T 0165-555 555
E info@tongerlohuys.nl
Facebook Youtube Twitter Pinterest

Deze pagina

Lettergrootte