2006

De graficus George Notenboom

19 november 2006 tot 5 februari 2007


 

 

 

 

 

 

 

 

'Zijn werk is mannelijk, ruig als de Brabantse polders en vervuld van een Brabants licht: mens, vee en land smelten samen als een levend geheel.'

George Notenboom werd in 1906 geboren in de Molenstraat te Roosendaal. Ter gelegenheid van zijn honderdste geboortejaar staat zijn werk - grafisch werk, houtsnedes, linosnedes, etsen en litho's - centraal op deze expositie. Naast ruim vijfhonderd prenten zijn ook enkele aquarellen en affiches opgenomen in de collectie van het museum. Zijn Brabantse afkomst heeft George Notenboom nooit kunnen verloochenen. Zijn tekeningen hebben betrekking op de plek waar hij woonde, Roosendaalse stadsgezichten, het Vrouwenhof of de portretten van mensen uit zijn omgeving. Een ander thema binnen zijn grafisch werk was het geloof.

Reacties van bezoekers:
"Door de werken van deze Roosendaalse kunstenaar erg trots om Roosendaler te zijn."
"Wat een techniek en uitdrukking"
"Wat een toewijding en wat een resultaat."
"Fantastische tentoonstelling. Teruggeworpen in de (kinder)tijd. Dankjewel."

Mono

17 september - 13 november 2006


 

 

 

 

 

 

 

De drie kunstenaars Guido Vlottes (Beverwijk, 1964), Twan Janssen (Milsbeek, 1968) en Jaap Kroneman (Roermond, 1968) doorbreken de stilte in Museum Tongerlohuys met de gezamenlijke tentoonstelling Mono. Hun medium is beeldende kunst, muziek speelt voor alledrie een wezenlijke rol. Het zijn de associaties met en referenties aan de muziek die hun werk kleuren.

(Afbeelding links: Guido Vlottes, Kids’ Return, 2003)
(Afbeelding rechts: Jaap Kroneman, 16 opmerkingen voor piano, 2004)

Meer informatie:
Guido Vlottes       
Twan Janssen
Jaap Kroneman


 

Brabant bestaat niet

7 juli - 4 september


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brabant zoals het in de hoofden van veel mensen nog leeft, bestaat niet. De vier fotografen Joyce van Belkom, Korrie Besems, Piet den Blanken en Jos Lammers laten een verrassend Brabant zien. Een Brabant waar binnensteden worden gedomineerd door identieke gebouwen, waar warenhuisketens de toon zetten, dorpen tot regiokernen verworden en grote industriële complexen de land- en tuinbouw hebben verdrongen. Elke fotograaf heeft een eigen visie op de verandering van een voornamelijk agrarische provincie in een gebied waar verstedelijking, industrialisering en technologie om voorrang vechten.

(Foto: Joyce van Belkom)

Meer informatie over de kunstenaars:
Joyce van Belkom
Korrie Besems
Piet den Blanken
Jos Lammers

 

Silence - Gerard Polhuis

9 april - 3 juli 2006

‘Silhouetten van figuurtjes en architectonische elementen lijken zich te ontwikkelen uit inktvlekachtige contouren die loskomen uit een achtergrond.’

Vaak wordt het werk van Gerard Polhuis gezien als sprookjesachtig en betoverend. Maar daarmee is niet alles gezegd. Want de onderlaag van zijn werk is een zuigende, duistere kracht die aan mythen doet denken. Mythen gaan over het leven dat aan zichzelf niet genoeg heeft, dat de oerkracht van de dood erbij wil hebben. De dood is bij Polhuis nooit eng of zwaar, maar altijd als vanzelfsprekend aanwezig.

(Afbeelding: Gerard Polhuis, De hooiberg, 1995)
 
 

Tongerlohuys
Kerkstraat 1
4701 HT Roosendaal
T 0165-555 555
E info@tongerlohuys.nl
Facebook Youtube Twitter Pinterest

Deze pagina

Lettergrootte