2007

Bird Works,  Heringa/Van Kalsbeek

6 oktober - 18 november 2007
(Foto’s: Heringa/Van Kalsbeek)


De expositie Bird Works is het resultaat van een unieke samenwerking tussen het Amsterdamse kunstenaarsduo Liet Heringa en Maarten Van Kalsbeek en de Roosendaalse Vogelvereniging De Edelzanger. Op het eerste gezicht hebben vogels met hun kleurrijke verenpracht en de grote, grillige beelden van porselein, metaal, keramiek, kunststof en hars van het kunstenaarsduo niets met elkaar van doen. Maar schijn bedriegt. Bij het kweken van vogels wordt getracht de mooist denkbare vogel te krijgen. Men gebruikt hiervoor allerlei methodes en technieken, maar de natuur laat zich niet altijd sturen. En juist de onvoorspelbaarheid van de natuur is de belangrijkste inspiratiebron van het kunstenaarsduo Heringa/Van Kalsbeek. Onbeheersbare natuurkrachten als groei, verval en verhitting worden vertaald naar gietprocessen, montage, stapeling en assemblage. Hierbij speelt het toeval een belangrijke rol. Zo ontstaan er op spontane wijze dynamische en grillige objecten. De overdaad aan materialen, kleuren en bizarre vormen lijkt alle kanten op te stromen. Het resultaat is een explosie van vorm en kleur.

Meer informatie: www.heringavankalsbeek.nl

Reacties van bezoekers:
‘Geweldige wisselwerking.’
‘Echt schitterend. Enorm genieten van 2 passies. Uniek.’
‘Schitterende expositie. Spannende combinatie. Inspirerend.’
‘Cultuur en Natuur Samen. Gevleugelde vriendschap.’

Blommenkinders, een muzikale trip door de 60’s en 70’s

29 juli - 30 september 2007

Blommenkinders leg die stiletto’s weg, vergeet die bloedige taferelen. Want geuren en kleuren zijn de nieuwe wereldmacht. Vechten gaat zo gauw vervelen!” (Armand, 1967)

In de maanden augustus en september kunt u de jaren zestig en zeventig (her)beleven door een muzikale trip door museum Tongerlohuys te maken. Rode draad vormt een verbluffende collectie elpeehoezen, daarnaast  wordt er met foto’s, bewegende beelden, interieurs, publicaties en speciale toegepaste kunst een beeld geschapen van het (muzikale) klimaat in die periode.

(Foto's: Platenhoezen, interieurs en voorwerpen uit de jaren zestig en zeventig. (Foto’s: Nicole de Boer))

Reacties van bezoekers:
‘Terug naar mijn jeugd. Voel me meteen ruim dertig jaar jonger.’
‘Als echt blommenkind heb ik ervan genoten. Goed gedaan.’
‘Het is of je thuiskomt.’
‘Leuk om weer te her-beleven.’

‘Nispen Flitst!, de kerken van Nispen belicht’

7 juli - 26 augustus, in de kerk van Nispen

Deze tentoonstelling, een initiatief van het Gemeentearchief Roosendaal, Museum Tongerlohuys, Heemkundekring Nispen en de Nispense parochie,staat opgesteld in de kerk van Nispen. Aandachtspunten zijn de oude kerk, de nieuwe kerk, de architect en de religieuze voorwerpen die met dit gebouw verbonden zijn. Ook is er aandacht voor de heilige Donatius, de beschermheilige van Nispen.

(Foto: De kerk in Nispen.)

Reacties van bezoekers:
“Een bijzondere ervaring, om weer in de kerk hier te komen. Ik ben nu meer te weten gekomen over de kerk, dan ik toentertijd wist.”
“Leuk die oude herinneringen.”
“Mijn complimenten voor de tentoonstelling. Een goed idee om de kerk ook op zo’n manier te gebruiken.”
“Een indrukwekkend en goed initiatief.”


'CertificaatNo. 000358 Robert Knoth en Antoinette de Jong Fototentoonstelling: Nucleaire verwoesting in Kazachstan, Oekraïne, Wit-Rusland, de Oeral en Siberië

25 februari - 23 april 2007

Twintig jaar geleden vond in Tsjernobyl de grootste ramp in een kerncentrale ooit plaats. Miljoenen mensen kampen nu nog steeds met de gevolgen van dit atoomongeluk. Fotograaf Robert Knoth ging voor Greenpeace naar Tsjernobyl en andere nucleair vervuilde gebieden zoals Mayak, Tomsk en Semipalatinsk. Hij legde het dagelijks leven vast van mensen uit de voormalige Sovjet-Unie die leven met de gevolgen van radioactieve straling. Voor het eerst zijn in Nederland alle foto's uit het gelijknamige boek te zien. Dit indrukwekkende boek is te koop in de museumwinkel.Reacties van bezoekers:
"Een hele diepe zucht is nodig om je los te maken van dit zwart/wit. 'Pijnlijk' mooi vastgelegd."
"Prachtige foto's, dramatisch, waarschuwing voor de mensheid."
"Heel indrukwekkend"
"Prachtige weergave van onbegrijpelijke gevolgen van onze vooruitgang."

Meer informatie:
Robert Knoth

 
 
Tongerlohuys
Kerkstraat 1
4701 HT Roosendaal
T 0165-555 555
E info@tongerlohuys.nl
Facebook Youtube Twitter Pinterest

Deze pagina

Lettergrootte