Tentoonstellingen

ICONEN VAN ROOSENDAAL! ONS FACEBOOKSKE

23 mei t/m 20 augustus 2017

Beloofd is beloofd. Vorig jaar riep het Tongerlohuys inwoners van Roosendaal via Facebook op om hun iconen van na 1950 te nomineren. De reacties waren overweldigend. In amper een paar dagen tijd werden al honderd iconen genoemd, later groeide dat aantal tot 252 unieke namen. Deze iconen zijn bijzonder, hebben veel betekend voor Roosendaal en de dorpen of staan op een andere manier in het collectief geheugen gegrift. Het erfgoedcentrum beloofde een tentoonstelling en die komt er: op dinsdag 23 mei gaat Iconen van Roosendaal - Ons Facebookske van start. Een onvergetelijke tentoonstelling van Roosendalers over Roosendalers.

Het Tongerlohuys vertelt het verhaal van Roosendaal aan de hand van vijf iconen. Bezoekers maken kennis met het Ligameisje, burgemeester Schoonheijt, de conducteur en meneer pastoor, vier ‘vaste’ iconen uit de plaatselijke geschiedenis die ze door de oude pastorie leiden. Dit keer ontmoet de museumbezoeker heel wat meer volk: het vijfde icoon bestaat uit alle 252 genomineerden uit het recente verleden!

Kroegbaas
Een aantal iconen is uitgelicht. Zo stelen onder meer een vroedvrouw, een politicus, een kroegbaas en een voetballer de show. Als je de iconen nog niet kent, leer je ze kennen en anders is het een feest van herkenning. En dan komen de verhalen los…
Bij elke icoon ligt een (Face)boekje, waarin je je eigen verhaal of herinnering kunt achterlaten. Bovendien krijgen bezoekers een stickervel met ‘likes’ mee, die ze in de boekjes kunnen plakken. Zelf even voor icoon spelen? Dat mag natuurlijk ook.


Storytellingfestival

Om te vieren dat De Kring, het Tongerlohuys en CultuurCompaan één jaar geleden samengingen, vindt op zaterdagmiddag 8 juli het Storytellingfestival plaats. Voor één dag veranderen Tongerlohuys en Tongerlotuin in een cultureel festivalterrein met voorstellingen, ludieke acts, muziek, beeldende kunst, poëzie, kraampjes, warme gesprekken en bovenal verhalen. De bonte verzameling van tijdelijke bewoners heeft één ding gemeen: ze vertellen, delen en maken verhalen. Speels, ludiek en vooral leuk. Het festival is geschikt voor iedereen van nul tot honderd. Deze dag wordt ook de nieuwe website met vernieuwde Verhalenbank van het Tongerlohuys gelanceerd en krijg je het resultaat van het mokkenproject te zien. Kaarten zijn te bestellen via de website van De Kring.

HonderdHuizen
Een maand eerder, op donderdagavond 8 juni, speelt Yinka Kuitenbrouwer twee keer de voorstelling HonderdHuizen in het Tongerlohuys. Hiervoor bezocht ze honderd mensen en praatte met hen over thuis. Op basis van de gesprekken, met foto’s en koekjes, vertelt Yinka een nieuw verhaal. Een verhaal over bewoners, vertrekkers, zwervers en thuisblijvers. Kaarten voor HonderdHuizen zijn te bestellen bij De Kring. De voorstelling kun je zien om 19.00 uur en om 21.00 uur.Tongerlohuys
Kerkstraat 1
4701 HT Roosendaal
T 0165-555 555
E info@tongerlohuys.nl
Facebook Youtube Twitter Pinterest

Deze pagina

Lettergrootte