2014

Jaarboek De Ghulden Roos nummer 74

In december 1914 ging het gerucht dat koningin Wilhelmina een bezoek aan de regio zou brengen. De route van de Koninklijke stoet was echter onduidelijk. Zenuwachtige ordehandhavers en soldaten gaven wel een vermoeden dat de koningin de Roosendaalse H.G.D.-straat zou passeren, dus het publiek stond daar massaal opgesteld. Voor men er erg in had, kwamen er drie auto’s de straat ingereden, in de tweede zat de koningin met haar hofdame. Men had wel gejuicht, maar het was gebeurd voor men er erg in had…


In de onlangs verschenen 74ste editie van jaarboek De Ghulden Roos bespreekt auteur Rienie Voermans in het artikel Roosendaal van dag tot dag het dagboek van Jac. van der Veken. Het bezoek van de koningin is slechts één van de gebeurtenissen uit de Eerste Wereldoorlog die Roosendaler Van der Veken beschrijft.

 

Wilhelmina maakte het trouwens dezelfde dag nog goed. Bij het station nam ze een defilé af. Zo trok een heel regiment huzaren aan haar voorbij, evenals een eindeloze rij veldartillerie, veldkeukens en Rode Kruis wagens. Het spektakel duurde wel een uur. Na bezoeken aan Wouw en Rucphen keerde de koningin ‘s avonds terug in Roosendaal, waar ze wat militaire ontspanningslokalen bezocht, alvorens naar Bergen op Zoom te gaan.

 

Naast aandacht voor de Eerste Wereldoorlog met verhalen over Belgische vluchtelingen in Bergen op Zoom en de neerslag van het conflict in de archieven en collecties van de Mastboom-Brosens stichting, staat er in dit jaarboek ook een artikel over de Tweede Wereldoorlog. Auteur Jack Didden belicht de bevrijding van Woensdrecht en Steenbergen, dit maal niet gezien door de ogen van de geallieerde overwinnaar, maar vanuit het perspectief van de Duitse bezetter.
Bouwhistoricus Jan Veerman maakt in zijn artikel over het Vrouwenhof duidelijk dat het huis veel ouder is dan gedacht. Tot slot bespreekt Richard de Beer, conservator van Museum Catherijneconvent,het kunst- en cultuurbezit van de Broeders van Huijbergen. Dit bezit blijkt indrukwekkend, met zijn Middeleeuwse wortels en objecten van nationaal belang.


 

Foto: Koningin Wilhelmina bezoekt Roosendaal voor een inspectie van het landleger. (Foto: Fotopersbureau Amsterdam, 1915)
Foto: De veerboot legt aan bij de directeurswoning van de suikerfabriek, 1904. Prentbriefkaart: J. van Poll-Suijkerbuijk.

Tongerlohuys
Kerkstraat 1
4701 HT Roosendaal
T 0165-555 555
E info@tongerlohuys.nl
Facebook Youtube Twitter Pinterest

Deze pagina

Lettergrootte