Geweest

VERANDERINGEN - TRUC-ANH

21 april t/m 14 mei 2017

Het Tongerlohuys vertelt het Verhaal van Roosendaal. Vier 'vaste' iconen tonen de geschiedenis van stad en streek. Tot en met zondag 14 mei 2017 wordt het viertal aangevuld met een vijfde icoon: de Roosendaalse galerie Albus Lux Contemporary met kunstenaar Truc-Anh.


Papier is al eeuwenlang een geliefde en betrouwbare beelddrager. Toch is de status van tekenkunst langdurig ondergeschikt geweest aan die van schilderkunst. Tekeningen zijn lange tijd gezien als waardevolle maar vluchtige vingeroefeningen. Nuttige exercities met potlood, inkt en verf op papier vormden de opmaat voor een vertaalslag naar het superieure schilderij. De afgelopen decennia zijn gekenmerkt door een verfrissende kentering in het denken over de hierarchie binnen de twee genoemde beeldende disciplines. Deze 'paleisrevolutie' heeft alles te maken met de snelheid van het medium 'tekenkunst'. Tekeningen vereisen een vorm van voortvarendheid die voortreffelijk aansluit bij het hoge tempo waarmee in de huidige samenleving snelle beeldwisselingen worden geconsumeerd.

Beeldend kunstenaar Truc-Anh (Parijs, 1983) anticipeert op deze ontwikkelingen en confronteert de kijker met de snelheid waarmee veranderingsprocessen plaatsvinden. In het voorjaar en de zomer van 2015 maakt hij meer dan tweehonderd werken op papier, die deel uitmaken van de series Ink Kingdom. Cinematografische aanpak en lijfelijke ervaring zijn hoofdkenmerken van de tekeningencyclus die verder opvalt door diversiteit van stijlen en referentiekaders, door een adembenemende mengvorm van intuitieve benadering en expressionistische beeldtaal en door een mensbeeld dat de kijker heen en weer slingert van chaos en angst naar levenslust en energie.

De Quantic Family, een zusje van The Ink Kingdom series, is een omvangrijke collectie prints in een overweldigende installatie. In elk samengesteld portret zit een tegenstelling/paradox: man/vrouw, traditie/toekomst, spiritualiteit/materie,religie/macht, compassie/destructie, zwart/wit etc. Truc-Ahn is meer betrokken bij hoe de mens zichzelf creeert, dan bij hoe culturen zich kenbaar maken. Het internet met al zijn plotselinge en ongeevenaarde conflicten maakt dat Google-image het nieuwe archief is geworden, waarin elke afstand tussen diverse culturen uit verschillende tijdsperioden wegvalt. Deze installatie is een vergroting van en toelichting op dit nieuwe 'Kingdom' zonder geografische en/of tijdsgrenzen.8 maart t/m 17 april 2017

Passie

Vier maanden lang bivakkeerde de jonge Bosschenaar Guido van de Griendt in de Katholieke Kring, de toenmalige Roosendaalse schouwburg. De kunstenaar werkte in zijn atelier achter het toneel, sliep in de kleedkamer en ging alleen de weekenden naar huis. Zijn opdracht was het maken van een kruisweg voor de Sint-Janskerk: veertien grote zwart-wit tekeningen die het lijdensverhaal van Jezus weergaven. Van 1962 tot aan de sluiting in 2003 hingen de staties in de kerk. Vanaf 8 maart kun je de indrukwekkende kruisweg opnieuw bewonderen tijdens de tentoonstelling Passie in het Tongerlohuys.Inmiddels is Van de Griendt de tachtig al ruimschoots gepasseerd, maar het maken van deze kruisweg zal hij nooit vergeten. De kruisweg, een nabootsing van de lijdensweg van Christus vanaf het paleis van Pontius Pilatus tot aan de heuvel Golgotha, waar hij gekruisigd werd, staat tijdens de vastentijd (voorafgaand aan het paasfeest) centraal. Tijdens de kruisweg lopen katholieken  biddend en herdenkend langs de veertien staties. Van de Griendt maakte een kruisweg waarin je niet alleen het lijden van Christus, maar van alle mensen herkent.
De nieuwe kruisweg kwam goed tot zijn recht in de juist gerestaureerde Sint-Janskerk, waarbij deze waterstaatskerk in zijn oorspronkelijke sobere schoonheid was hersteld. De tekeningen werden voorzien van dichtregels door de Roosendaalse dichter, schrijver en columnist Frans de Clercq. Tot slot werden ze op de lambrisering van de kerk geschilderd door Cees UijtdeHaag van het schildersbedrijf in de Raadhuisstraat. Hierdoor is de Roosendaalse Sint-Janskerk de eerste en enige kerk in Nederland, die een kruisweg bezit in de vorm van een rijmprent, schreef de Volkskrant in 1963.


Boekje
De tentoonstelling Passie laat niet alleen de veertien originele staties zien, je maakt ook kennis met kunstenaar, dichter en kalligrafeerder. Verder is er volop aandacht voor de verschillende gezichten van het interieur van de Sint-Janskerk in de laatste honderd jaar.
Erfgoedbewaarder Jan Jongmans schreef het boekje De kruisweg uit de Sint-Janskerk, waarin het maken van de kruisweg en de geschiedenis van de Sint-Janskerk uitgebreid beschreven worden. Ook is de complete kruisweg erin opgenomen. Het boekje kun je voor 9,50 euro aanschaffen bij Spirit in Roosendaal en het Tongerlohuys.   
Passie kwam tot stand in samenwerking met Spirit in Roosendaal.

 


 

 

Afbeelding: Statie VI - Veronica droogt het gezicht van Jezus18 januari t/m 23 februari 2017

Leutig-Aarf-Goed


De argeloze bezoeker kan het bijna niet ontgaan. Op het pleintje voor het Tongerlohuys verraadt de befaamde polyester Tullepetaon - in carnavalskringen ook wel bekend als Tullepetaona - wat er de komende tijd te zien is in het Tongerlohuys. Het erfgoedcentrum staat van woensdag 18 januari tot vrijdag 24 februari in het teken van het leutigste volksfeest ooit.

Vraag STOEP een expositie over carnaval in te richten en de stichting gaat helemaal los. STOEP is de afkorting van Stichting Tullepetaonse Oud'eede en Prullaria. Deze stichting stelt zich ten doel alles wat er op carnavalsgebied in Roosendaal te vinden is, te bewaren. De collectie bestaat uit films, singles, kostuums, foto's, publicaties en insignes, allerlei zaken die iets vertellen over de plaatselijke carnavalstraditie.

In het Tongerlohuys heeft STOEP onder meer aandacht voor het Priense Swaree en wat Tullepetaone allemaal moeten doorstaan om een kaartje te bemachtigen. Een ijskoude nacht in de parkeergarage doorbrengen hoort daarbij en natuurlijk kun je als bezoeker zelf ook even proefliggen. Verder kun je bronzen mini-Tullepetaone, trofeeën en carnavalsposters bekijken en enkele carnavalsoutfits bewonderen. Voor kinderen is er een leutige carnavalskleurplaat.

Schatjes
Ook in de In 't Heyderadeyzaal worden objecten van STOEP tentoongesteld. Hier zijn, vanaf de week voor carnaval, tevens de carnavalsschatjes van PlatvormR te zien. Het collectief zoekt elementen in de stad, door inwoners toegevoegd, die de stad uniek maken. De gevelstenen, graffiti en uithangborden van de vorige editie worden in de zomer getoond, nu draait het om carnaval. PlatvormR en het Tongerlohuys roepen Roosendalers op om vooral zelf op zoek te gaan naar Tullepetaonse schatjes: unieke stukjes Tullepetaonestad. Denk aan een versierd huis, beschilderde ramen van een cafe, de optocht, maar niet aan personen. Fotografeer deze plekken of objecten en stuur de foto naar info@tongerlohuys.nl. In een digitale presentatie zie je de mooiste Tullepetaonse schatjes voorbijkomen.

Meer informatie
De tentoonstelling Leutig-Aarf-Goed is te bezoeken van woensdag t/m zondag in het Tongerlohuys van 13.30 tot 17.00 uur. Op donderdag is het Tongerlohuys tot 20.00 uur geopend. De ingang van het erfgoedcentrum bevindt zich in de Kerkstraat. Met carnaval is het Tongerlohuys gesloten. Elke Tullepetaon die bij het bezoeken van de expositie een veldteken draagt, mag voor 1 euro naar binnen.Foto's: collectie West-Brabants Archief, A.T.H. Wagenaar en N. de Boer

 

16 november t/m 4 december 2016

Chocoladefabriek van Sinterklaas


Heb jij het al gehoord? Sinterklaas opent speciaal voor alle kinderen uit Roosendaal voor het eerst de deuren van zijn wonderbaarlijke Chocoladefabriek! Kom kijken en ontdek alle geheimen van deze magische plek.

Nadat Sinterklaas is uitgerust van de lange bootreis vanuit Spanje opent hij op 16 november de deuren van de Chocoladefabriek. Tot en met 4 december, van woensdag tot en met zondag tussen 13.30 uur en 16.30 uur, is het tijdelijke verblijf van Sinterklaas geopend.

Hoog bezoek

Sinterklaas en de Pieten zijn zelf aanwezig op een aantal dagen. Nadat zij 's nachts de schoentjes hebben gevuld maken ze de volgende dagen tijd voor een rondleiding met Gidspiet en een uniek kijkje achter de schermen. Kom kijken op woensdag 16, zondag 20, woensdag 23 of woensdag 30 november. Op woensdag zijn Sinterklaas en zijn Pieten aanwezig in de Chocoladefabriek tussen 13.30 en 17.30 uur. Op zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Reserveer een kaartje via de website van De Kringom zeker te zijn van een ontmoeting!

Extra leuk
's Nachts, wanneer iedereen slaapt, staat de fabriek niet stil en worden honderden chocoladeletters gemaakt. Alle kinderen krijgen na afloop een chocoladeletter mee naar huis. Terwijl de papa's, mama's, opa's en oma's een drankje drinken, kunnen de kinderen knutselen of schminken.16 oktober t/m 6 november 2016

Schatjes - PlatvormR


Een gevelsteen, graffiti, een uithangbord of bijzonder naambord. Elementen in de openbare ruimte waar je zo aan voorbij zou lopen, toegevoegd door Roosendalers. Omdat zij het mooi, bijzonder of de moeite waard vinden. PlatvormR liet onlangs een digitale presentatie zien van zulke Schatjes, kleine pareltjes in de binnenstad. Het is een begin, want het collectief roept inwoners van de gemeente op om ook hun eigen unieke stukje Roosendaal toe te voegen.


Het beeld van een stad wordt bepaald door de bouw van kerken, scholen, kloosters en fabrieken en de aanleg van straten en spoorlijnen. Hier en daar herinnert een standbeeld aan tijden van weleer. Deze standaarddingen, de 'usual suspects', heeft PlatvormR buiten beschouwing gelaten. Monumenten als het Raadhuis en de Sint Janskerk kent natuurlijk elke Roosendaler. Het gaat juist om de details, door de bewoners zelf aangebracht om de stad verfraaien. Het oudste woonhuis van Roosendaal, de Cleyne Cat, heeft bijvoorbeeld een ingemetseld kattenkopje boven in de gevel, klein en onopvallend. Maar het kan ook iets uit deze tijd zijn. Boven de voordeur van café De Kroon aan de Boulevard hangt een heuse kroon. En wat te denken van huizen die van hun bewoners een naam hebben gekregen? Roosendalers voegen zelf elementen toe aan hun stad, waardoor hun omgeving uniek wordt.

Schoonheid
Het gaat PlatvormR vooral om het kijken naar de stad en de schoonheid ervan. Het collectief, bestaande uit twaalf grafisch ontwerpers, webdesigners, architecten en een schrijver, is al langer bezig Roosendaal stukje bij beetje mooier te maken. Zo zit het platvorm achter de graffiti met reusachtige rozen in de Markttunnel en de tijdelijke facelift van de oude Saab-garage aan de Boulevard.

Oproep
PlatvormR en het Tongerlohuys roepen Roosendalers op om vooral ook zelf op zoek te gaan naar schatjes: unieke stukjes Roosendaal in stad, wijk of dorp. Uit heden of verleden, maar altijd zichtbaar voor de voorbijganger. De schoonheid van Roosendaal ligt soms zonder dat we het zien recht onder onze ogen. Maak een foto van deze plekken of objecten en stuur de foto naar info@tongerlohuys.nl. In 2018, bij het 750-jarig bestaan van Roosendaal, worden de unieke, uitzonderlijke, vaak onbekende Roosendaalse Schatjes in het Tongerlohuys getoond.


Tongerlohuys
Kerkstraat 1
4701 HT Roosendaal
T 0165-555 555
E info@tongerlohuys.nl
Facebook Youtube Twitter Pinterest

Deze pagina

Lettergrootte