2013

10 november 2013 t/m 23 maart 2014

Suikergoed


Zijn Roosendalers zoetekauwen? Rond 1900 telde Roosendaal maar liefst drie suikerfabrieken en meer dan dertig bakkers. Bedrijven als Red Band, Liga, Van Gilse en Lonka zijn onlosmakelijk verbonden met de stad. Vanaf 10 november kunt u in Museum Tongerlohuys de tentoonstelling Suikergoed bekijken, die geheel in het teken van de zoete, verslavende lekkernij staat.

 

Suikergoed laat zien hoe belangrijk de suikerindustrie en de suikerverwerkende bedrijvigheid voor de ontwikkeling van Roosendaal was. Van suikerbiet tot suikerklontje, u ziet hoe suiker uit suikerbieten gewonnen wordt en tot welke producten dit leidt. Verder ‘spreekt’ u arbeiders uit de suikerfabriek uit de negentiende eeuw. Zij vertellen over hun arbeidsomstandigheden. Uniek filmmateriaal toont de suikerindustrie vroeger en nu.

 

De Van Hasseltzaal is gewijd aan de Roosendaalse (banket)bakkers. Hier kunt u zien hoe ze suikerwerk, taarten en figuren van chocolade maakten. Suiker was ook thuis gewild en werd bewaard in suikerpotten. In de salon vindt u recepten uit grootmoeders tijd. Wie weet kent u sommige gerechten nog. In de proefhoek kunt u het verschil tussen echte suiker, zoetstof en het zoetmiddel stevia proeven. En wat is lekkerder, zoete of zoute drop? Na al dat zoet is een bezoek aan de tandarts onvermijdelijk. Gelukkig doet dat bij ons geen pijn!

 

De tentoonstelling Suikergoed is van 10 november 2013 tot en met 23 maart 2014 te zien. Rondom deze tentoonstelling worden tal van activiteiten op stapel gezet. Zo zijn er workshops voor kinderen en volwassenen.

 

De tentoonstelling maakt deel uit van het West-Brabantse project Suikergoed van de archiefdiensten in Roosendaal, Bergen op Zoom en Oudenbosch, Museum Tongerlohuys, Het Markiezenhof, het Nationaal Vlasserij- en Suikermuseum, de Ghulden Roos, de Oranjeboom, Stichting Brabants Industrieel Erfgoed en heemkundekringen in Breda, Oudenbosch, Oud-Gastel, Roosendaal, Stampersgat, Standdaarbuiten, Steenbergen en Zevenbergen.

Foto boven: Suikerfabriek De Ram aan de Oostelijke Havendijk, 1904.
Foto onder: Het lossen van de suikerbieten, 1938. (Foto: Persbureau Het Zuiden)

 

 

6 oktober t/m 3 november 2013

Ontmoet Nederlandse Meesters van de 21e eeuw

Dutch Master Painters (DMP) verzorgt de tentoonstelling: ‘Ontmoet Nederlandse Meesters van de 21e eeuw’. In het museum en in de beeldentuin zal werk worden getoond van een aantal Dutch Master Painters behorende tot de top van Nederland, onder wie Marianne Naerebout, Wouter Stips, Henk Helmantel, Judith Wiersema, Hans Wap, Janneke Brinkman-Salentijn, Jesse Faber en Menno Baars. Bij de opening zal ook de Nationale Kunstagenda 2014 worden gepresenteerd, waarbij een groot aantal van de 52 deelnemende kunstenaars aanwezig zal zijn.

De tentoonstelling wordt omlijst met tal van activiteiten. In de periode tot 3 november zal Dutch Master Painters elk weekeinde activiteiten organiseren in het Museum. Zo zijn ieder weekeinde een of meer kunstenaars aanwezig om hun werk toe te lichten. Ook zal er aandacht besteed worden aan de relatie van beeldende kunst met andere kunsten en ambachten, zoals muziek, poëzie, kortom proeven van Kunst. Bezoekers met een smartphone kunnen extra genieten van de tentoongestelde werken: via augmented reality gaat u de diepte in!

 

Gepland zijn tevens een kunstroute, zodat bezoekers na het museum nog wandelend kunnen genieten van meer Kunst in Roosendaal. Het educatieprogramma Oude Meesters versus Nieuwe Meesters zal voor kinderen van basisscholen en middelbare scholen worden gepresenteerd. De afsluiting zal op zondag 3 november zijn, met een speciaal event waarbij we een goed doel onder de aandacht zullen brengen.

 

Over Dutch Master Painters: DMP is een nieuw, modern gilde voor kunstenaars. Doelstelling is een brug te slaan tussen Nederlandse kunstenaars en een wereldwijd kunstminnend publiek, met gebruikmaking van hedendaagse middelen. Initiatiefnemers Giséla in het Veld en Bert van Gerwen zijn ondernemers met een hart voor kunst.

Voor meer informatie: www.dutchmasterpainters.com

 

 

 

 

8 september t/m 29 september 2013

Artotheek 18 pakt uit!

Armando, Jan Cremer, Klaas Gubbels, Jan Sierhuis en Marte Röhling. Zo maar enkele grote namen in de kunstwereld en hun werk kunt u 'gewoon' lenen bij de Roosendaalse Kunstuitleen Artotheek18. In de maand september kunt u een selectie van de beste stukken uit de collectie van Kunstuitleen Artotheek18 bekijken in Museum Tongerlohuys. Naast de tentoonstelling Artotheek18 pakt uit! is er ook een veiling, Artotheek18 ruimt op! en een dubbelconcert.

Kunstuitleen Artotheek18 bestaat dit jaar 25 jaar. De niet gesubsidieerde stichting van vrijwilligers heeft twee vestigingen, één in Bergen op Zoom en één in winkelcentrum De Biggelaar in Roosendaal. Als lid van de Kunstuitleen leen je werken uit de collectie voor een periode van zes maanden. Daar betaal je, afhankelijk van de waarde, tussen 5 en 19 euro per maand voor. De collectie is uitgebreid en gevarieerd en omvat zo'n zestienhonderd werken van 850 kunstenaars. Dat zijn niet alleen schilderijen, maar ook etsen, litho's, foto's en beelden. De Kunstuitleen houdt zich ook bezig met kunsteducatie. Zo bezoeken heel wat scholieren de Kunstuitleen om onder begeleiding van kunstenaars kennis te maken met kunst.

 

Veiling en concert
Wie niet wil huren, maar wil kopen, kan op zaterdag 14 september tussen drie en zes terecht in het museum. Kunst uit de collectie wordt dan geveild tegen schappelijke prijzen, de opbrengst gaat naar een goed doel. Op woensdag 11 en donderdag 12 september zijn er kijkdagen, in de vestiging in winkelcentrum de Biggelaar in Roosendaal, waarop u uw favorieten alvast kunt uitzoeken.
De tentoonstelling sluit af met een dubbelconcert op zondag 29 september, de zondag van Roosendaals Treffen. Martyn Smits en de mannen van The Good, the Bad en the Ugly maken vanaf 15.00 uur hun opwachting in het Tongerlohuys.

 

Wie meer wil weten over de Kunstuitleen, kijkt op www.artotheek18.nl.

 

 

Foto boven: Margriet Smulders
Foto onder: Robert Volmer

 

27 juni t/m 1 september 2013

Ik muziek


Roosendaal is een echte muziekgemeente. Wie het aantal koren, orkesten, fanfares en bandjes wil tellen, is niet zo één, twee, drie klaar. In de zomermaanden juli en augustus komt Museum Tongerlohuys met een tentoonstelling die geheel in het teken van muziek staat. Onder het mom Ik ♥ muziek kunt u niet alleen kijken, maar ook luisteren naar wat Roosendaal op dit gebied heeft voortgebracht.

 

Ouderen zullen zich ongetwijfeld de Trommelaren van Roesendaele herinneren. Het korps werd veertig jaar geleden opgeheven, maar liet een enorme muzikale erfenis na. De Trommelaeren bezorgden Roosendaal in hun twintigjarige bestaan wereldfaam door optredens in binnen- en buitenland. Op de Nieuwe Markt vindt u hun door Léon Vermunt ontworpen beeldengroep, in het museum komen ze tot leven middels foto’s en films. U kunt ook de instrumenten en uniformen van het korps bekijken.

 

Bijzonder aan deze tentoonstelling is dat een groot aantal muziekgezelschappen er  zijn medewerking aan heeft verleend. Na een oproep kwamen ze met oude en recente foto’s, wapenfeiten en bijzondere anekdotes. Het zeevrouwenkoor Zout & Zoet leende zelfs zijn mascotte, pop Kniertje, gelegen in een kinderwagen, uit voor Ik ♥ muziek.

 

Daarnaast zijn er vaandels, prijzen, liedjesboeken, stukken uit het gemeentearchief en museale objecten te zien. Het draait allemaal om koren, fanfares en harmonieën. In de museumsalon staat het Roosendaals Symfonie Orkest centraal en in de audiobar kunt u zich onderdompelen in een bad van films en geluidsfragmenten. Schrijversclub De Schrijftafel en fotografe Petra Huijsmans verzorgen een gezamenlijke presentatie in de hal.

 

Meer informatie
U kunt Ik ♥ muziek vanaf vrijdag 28 juni tot en met 1 september 2013 bezoeken in Museum Tongerlohuys, Molenstraat 2 te Roosendaal. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van twee tot vijf uur. Bij de tentoonstelling is ook een brochure vol informatie over de deelnemende muziekverenigingen verkrijgbaar. 


Foto boven: J.W. Spekman, 1965
Foto onder: Het Harmonie Orkest Roosendaal geeft in 1977 een concert op het museumplein. Het orkest bestaat dan precies één jaar. Foto: De Stem/Ben Steffen.

 

 

24 februari t/m 23 juni

Tentoonstelling Tekens aan de Wand: Ferenc Gögös/Graffiti Art


Verwacht geen lappen tekst, ingewikkelde gedichten of ellenlange epistels. Toch staat taal centraal, in dit geval beeldtaal: tekens en symbolen die iets willen zeggen. In Museum Tongerlohuys kunt u vanaf 24 februari 2013 de tentoonstelling Tekens aan de Wand bekijken. Te zien is werk van de Hongaarse schilder Ferenc Gögös uit de verzameling van Klasema Art uit Wouwse Plantage en werk van verschillende graffitikunstenaars uit de collectie van Henk en Leonie Pijnenburg uit Deurne.


De Hongaarse schilder Ferenc Gögös (1936-2011) werd in het Hongaarse Budapest geboren en woonde sinds 1957 in Nederland: “Na mijn aankomst in Nederland, wonend en werkend in een vreemde samenleving, werd ik bewust van mijn isolement en mijn vreemdeling zijn. Mijn eerste communicatiepogingen verliepen via eenvoudige tekeningen, pictogrammen. Vanaf dat moment heb ik een grote interesse voor tekens en symbolen.”
Gögös tekende en schilderde tekens en boodschappen, waarin het beeld de taal vervangt. De beelden zijn herkenbaar en eenvoudig: een hert, een man, een boom. Pijlen en lijnen verbinden de beelden, waardoor een universele taal ontstaat.

 

Graffiti
Een hedendaagse beeldtaal is graffiti. Ooit was graffiti een vorm van maatschappelijk protest tegen de onderdrukking van de negers in de Verenigde Staten. In de jaren zestig gingen zwarte jongeren ’s nachts de straat op om hun namen achter te laten op gebouwen, muren en treinen. Twintig jaar later gingen kunstenaars hun werk op doek aanbrengen en kwam er een nieuwe kunststroming op gang De illegale graffiti raakte door de jaren heen geaccepteerd als kunstvorm. In Nederland lag het hoogtepunt in de jaren 1985-1995. De invloed van deze kunstenaars is enorm en wereldwijd. Er zijn nieuwe vormen van straatcultuur ontstaan. De laatste tijd is er een revival voor de scheppers van deze richting in samenwerking met de nieuwe generaties. Tentoonstellingen in Foundation Cartier en MOCA in Los Angeles trokken meer dan 300.000 bezoekers.

De uitgebreide graffitiverzameling van Henk en Leonie Pijnenburg omvat werk van de New Yorkse graffitipioniers uit de jaren tachtig, zoals Dondi White, Lin Felton (alias Quik) en Rammellzee (van wie ook werk is aangekocht door het Groninger Museum, Museum Boijmans Van Beuningen en het Gemeentemuseum Helmond). De werken op de tentoonstelling zijn gevarieerd, spannend, kleurrijk en sprekend, met naamteksten en afbeeldingen vol boodschappen aan de wereld.


Meer informatie
Tekens aan de wand is een tentoonstelling met twee soorten beeldtaal: de meer klassieke van Gögös en de hedendaagse van graffitikunstenaars. De tentoonstelling  is te zien van 24 februari t/m 23 juni 2013 in Museum Tongerlohuys. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van twee tot vijf.

 

 

Afbeelding boven: Werk van Ferenc Gögös
Afbeelding onder: Blast, Graffiti Girl, 1983

 

 


 

 

24 oktober 2012  t/m 3 februari 2013

Nog Nooit Vertoond!

 

Voor de tentoonstelling Nog Nooit Vertoond! halen het Roosendaalse museum en archief letterlijk alles uit de kast. Tussen 24 oktober en 3 februari kunt u hun hele hebben en houwen bekijken. Niet alleen de pronkstukken, maar ook de voorwerpen en archiefstukken die u nog nooit eerder zag. Kom kijken, want het Roosendaalse erfgoed is ook van u! Naast de tentoonstelling is er ook van alles in het museum te beleven.


Begin dit jaar werden museum en archief één organisatie. Logisch, want beide instellingen hebben hetzelfde doel: het zo goed mogelijk bewaren van het Roosendaals erfgoed. Van de zilveren schutterskraag uit de zeventiende eeuw tot het doopboek van de Sint Janskerk, museum en archief bewaren het. Wist u dat het museum een collectie van 7.000 voorwerpen beheert en dat het archief ruim drie kilometer archief in huis heeft?  

Wapens
Een paar thema’s die worden belicht zijn fotografie, wapens en speelgoed. In de tot fotoatelier omgebouwde salon kunt u onder meer glasnegatieven en stereofoto’s bekijken. Het Tongerlohuys zelf, een oude pastorie die in 1762 werd gebouwd, is ook de moeite waard. Tijdens deze tentoonstelling mag u een kijkje op de zolder en in de kelder van het gebouw nemen.

Favoriet
Zelfs lelijke, kapotte dingen en voorwerpen waarvan niemand weet waar ze voor dienen, hebben een plekje gekregen op deze tentoonstelling. U mag het zeggen: moeten we ze bewaren of mogen ze weg? En wat zou u zelf willen bewaren? Welk voorwerp koestert u of hoort absoluut in het museum thuis? Fotograaf Aad Meijer maakte speciaal voor deze tentoonstelling een prachtige serie foto's van Roosendalers met hun favoriete voorwerp. 

Agenda
Bij deze tentoonstelling hoort ook een volle activiteitenagenda. Op de taxatiedag kunt u uw schilderijen, munten, postzegels en andere spullen kunt later taxeren door deskundige medewerkers van het Zeeuws veilinghuis. Verder zijn er demonstraties quilten en kantklossen. U kunt zelfs een kerstfoto laten maken in een oude arrenslee. Sinterklaas en de poppendokter brengen allebei een bezoek aan het museum, Kommer en Kwel komt optreden en kinderen kunnen een engeltje maken tijdens workshops verzorgd door de Viltbloem.


Hier vindt u een paar Roosendalers met hun favoriete voorwerp

 

 

Tongerlohuys
Kerkstraat 1
4701 HT Roosendaal
T 0165-555 555
E info@tongerlohuys.nl
Facebook Youtube Twitter Pinterest

Deze pagina

Lettergrootte