2011

tot en met 8 januari 2012

Tentoonstelling Mens & Boom

 

Mens & Boom is een bijzondere tentoonstelling in samenwerking met de Kunstuitleen Artotheek 18. Henk Watzeels en Leon Arninkhof van het Centrum voor de Kunsten selecteerden werken uit de veelzijdige collectie van de kunstuitleen. Belangrijk criterium bij de selectie was educatie: kinderen wegwijs maken in de kunstwereld.


 

Te zien zijn werken van bekende namen als Judith Krebbekx (afkomstig uit Roosendaal en eerder al eens exposante in het Tongerlohuys), Koen Vermeule (adviseur moderne kunst van het museum), Sander van Deurzen en Nickie le Nobel. Tijdens rondleidingen krijgen de leerlingen van de groepen zeven en acht van de basisscholen uitleg over de kunstwerken en worden ze gestimuleerd om er zelf verhalen bij te bedenken, zodat de kinderen op een andere en eigen wijze naar kunst leren kijken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 september t/m 9 oktober 2011

Tentoonstelling over beroemde Roosendalers

 

Admiraal Loncke, de tweede man naast Piet Hein bij de verovering van de Zilvervloot, architect Jacques Hurks, Oscarwinnende regisseur Fons Rademakers en mère Marie Joseph, zomaar een paar Roosendalers die door de jaren heen boven het maaiveld uitstaken. Museum Tongerlohuys staat de komende maanden in het teken van deze beroemde Roosendalers. Want als er een ding zeker is, is het wel dat Roosendaal heel wat van die helden heeft gekend.


Vijf van de vijftien beroemde Roosendalers worden extra in het zonnetje gezet. Over dit vijftal is een uitgebreide digitale presentatie met foto’s en films gemaakt die u in het museum op tablets kunt bekijken. Zo kunt u getuige zijn van de huldiging van wielrenner Jef van de Vijver in 1937. Na het behalen van de wereldtitel wereldkampioen sprint bij de amateurs in Kopenhagen, stond heel Roosendaal op zijn kop. Natuurlijk ontbreken ook de QR-codes niet. Alle beroemdheden hebben een code gekregen, die u op de tentoonstelling met uw smartphone kunt inscannen om nog meer over ze te weten te komen.

 

Hoofddeksels
Op deze tentoonstelling heeft ook kunst een centrale plaats gekregen. Kunstenaars van het Roosendaalse Beeldend Kunstenaars Collectief (BKC) hebben zich laten inspireren door beroemde Roosendalers, elk vanuit hun eigen zienswijze. Zo maakte Karien Wiericx hoofddeksels met een knipoog naar het verleden. U kunt onder zo’n hoed gaan staan en u even een beroemde Roosendaler voelen. Clemens Lankreijer zocht het in de muziek: hij maakte een drieluik met de Roosendaalse jazz musici Jack van Poll, Hein van de Geyn en Harmen Fraanje. Linda Heijnen raakte geboeid door het Red Band gebouw in de Spoorstraat en Marion Vriens en Patricia Valkenburg gaan in op de vraag waarom iemand blijft voortleven in onze gedachten. Verder gingen ook Corrie Olij-Steemers, Lia Reijnders en Yvette Roovers met de beroemde Roosendalers aan de slag.     

 

Meer informatie
De tentoonstelling Beroemde Roosendalers is van 3 september t/m 9 oktober 2011 te zien in Museum Tongerlohuys, Molenstraat 2 te Roosendaal. Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van twee tot vijf uur. Belt u voor meer informatie naar 0165-536916 of kijkt u op deze website. Op de eerste etage van het museum kunt u kennismaken met het verleden van Roosendaal. Zo is er aandacht voor de spoorwegen, de industrie, de verenigingen en de turfwinning.

 


Reacties van bezoekers:
"Een fraai museum als dit is een bezoek aan Roosendaal waard"
"Inspirerende tentoonstelling door het zoeklicht op onze beroemde voorvaderen te richten"
"Klein, maar mooi museum met prachtige stukken"

 

 

 

21 mei tot en met 28 augustus 2011

Kunst-Vriendelijk

 

Deze zomer viert Museum Tongerlohuys zijn 75-jarige bestaan met de tentoonstelling Kunst-Vriendelijk. Een tentoonstelling voor en door Vrienden, waarop precies 75 verschillende kunstwerken te zien zijn. Er zitten heel bijzondere werken bij, zoals een nachtstuk van Rembrandt uit 1651, maar het leuke van deze tentoonstelling is dat er achter elk kunstwerk wel een verhaal schuilt. En al deze verhalen vormen, samen met de kunstwerken, de kern van Kunst-Vriendelijk.

 

Van de bijna vierhonderd Vrienden van het Museum heeft een veertigtal Vrienden kunst ingeleverd voor deze tentoonstelling. Kunstwerken die anders bij de Vrienden boven de bank hangen, maar die nu in het museum te zien zijn. Het is een ratjetoe geworden, maar dan in de goede zin van het woord. Van middeleeuws heiligenbeeld tot abstracte, moderne schilderskunst en alles daartussenin: in het museum is er een geheel van gesmeed. En dan zie je de kunstwerken toch met heel andere ogen. Uiteraard zitten er bekende namen bij: Corneille, Emo Verkerk, Koen Vermeule en Guido Geelen. Ook een lokale grootheid als Wim Schütz ontbreekt niet. Indrukwekkend is de portrettengalerij: hier hangen de portretten in de meest uiteenlopende stijlen.

 

 

 

Reacties van bezoekers:
"De moeite waard"
"Prachtige tentoonstelling in een geweldig gebouw"
"Verrassend! Mooie variatie. Fijn om te zien"
"Ik ben zo blij dat ik hier langskwam. Een zalig rustmoment en een mooi historisch gebouw"

 

 

29 januari t/m 1 mei 2011

TOKYO PARIS ROTTERDAM

Beelden en schilderijen uit Oost en West

 

Na de laatste tentoonstelling met Kunstenaar van het jaar Sam Drukker, brengt Museum Tongerlohuys vanaf 29 januari opnieuw een boeiende tentoonstelling met eigentijdse kunst. Drie kunstenaars uit verschillende delen van de wereld worden geïnspireerd door Aziatische invloeden. Verwacht geen eetstokjes, samurai of waaiers. In de beelden en schilderijen van Hideki Iinuma, Marleen van Wijngaarden en Roos Campman komt Azië op een veel subtielere manier aan bod in deze mix van oost en west.


Hideki Iinuma uit Tokio gebruikt oude Japanse houtbewerkingstechnieken om beelden van vrouwen te maken. Zijn vrouwen zien er westers uit en dragen designerkleding en hoge hakken. Wars van elke technische uitvinding zaagt hij zijn vrouwen, samen met de sokkel waarop ze zitten, uit een stuk hout. Hoewel levensecht, geven de vrouwen niets van hun persoonlijkheid prijs. De houten beelden houden de consumptiemaatschappij tegen het licht. Niet wie je bent is belangrijk, maar wat je draagt.


Monnikenwerk
Marleen van Wijngaarden, woonachtig in Rotterdam, is gefascineerd door Japans en Chinees snijwerk. Ze maakt grote schilderijen die worden gekenmerkt door een verlijmde bovenlaag van uitgesneden papier op een bewerkte ondergrond. Het fragiele monnikenwerk lijkt in strijd met de brute manier waarop met het uitgesneden papier wordt omgegaan. Nauwkeurigheid tegenover expressie. Het resultaat is een gelaagd werk dat niet alleen tal van vragen oproept, maar ook een mysterieuze diepte heeft.

 

Kleurenpalet                     
De titel van de tentoonstelling verwijst naar de woonplaatsen van de drie kunstenaars. Na Tokio en Rotterdam is het de beurt aan de Nederlandse Roos Campman, die in Parijs woont en werkt. Zij schildert vooral vrouwen, waarbij ze een subtiel kleurenpalet gebruikt. Haar portretten tonen dat de vrouw anders kan zijn dan het beeld dat we van haar hebben. Onder de lagen witte make-up van de Geisha blijft het eigene van de vrouw achter het Geishamasker zichtbaar voor wie het wil zien. De herkenning van onze eigen gelaagde persoonlijkheid vormt het vertrekpunt van de erkenning voor de ander. Bij de tentoonstelling is een minicatalogus met achtergrondinformatie over de drie kunstenaars verkrijgbaar.

 

Foto boven: werk van Hideki Iinuma
Foto midden: werk van Marleen van Wijngaarden
Foto onder: werk van Roos Campman

 

 

Van 30 december 2010 tot 16 januari 2011

Inspired By…
Kunstenaarsproject KUNST en CULTUURKLAS Jan Tinbergencollege

“Een dag in het atelier van een kunstenaar


Op 23 december hebben de leerlingen van het Jan Tinbergencollege een hele dag doorgebracht in het atelier van een kunstenaar uit Roosendaal of omstreken.

 

 

De leerlingen gingen in kleine groepjes aan de slag met verschillende materialen zoals klei, verf, vilt, film enz. Het werk dat zij gedurende deze dag gemaakt hebben is geïnspireerd op de stijl en de kunstwerken van de gekozen kunstenaar. 

 

 

U kunt de mooie resultaten samen met het werk van de kunstenaar bekijken in het Tongerlohuys. De kunstenaars die deelnemen aan het project zijn: Antoinette Donkers, Robin Looy, Anita Ammerlaan, Marleen Vinke, Karien Wiericx, Marijke Maas, Trudie Vrolijk, Hella Sluyter en Robin Mies.

 

Bekijkt u hier ook het animatiefilmpje dat een groepje leerlingen in het atelier van Trudie Vrolijk heeft gemaakt. En hier kunt u een filmpje uit de studio van Robin Mies en Robin Looy bekijken.

Onder de knop fotoboeken in het kader links vindt u een impressie van de atelierbezoeken en de opstelling in het museum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

van zondag 19 december t/m zondag 9 januari 2011

“De herdertjes lagen bij nachte”

Tentoonstelling kerstgroepen in Museum Tongerlohuys


Een bonte verzameling kerstgroepen, uit alle delen van de wereld. In Museum Tongerlohuys kunt u vanaf zondag 19 december de tentoonstelling “De herdertjes lagen bij nachte, kerstgroepen wereldwijd” bekijken. De groepen, maar liefst 235 in totaal, werden verzameld door Kees en Riet Goosen uit Steenbergen.


Van de Dick Bruna kerststal, gebreide engelen, een Jezus gemaakt van maïsbladeren, keramieken groepen uit Peru tot de kerststal van Alessi, het echtpaar Goosen bracht een unieke verzameling kerstgroepen bijeen. “We hadden vroeger een kunsthandel in de Fortuinstraat in Bergen op Zoom”, vertelt Riet. “Toen we daar in 1998 mee stopten, hadden we een paar kerstgroepen over. Toen kregen we het idee daar een verzameling van te maken”.


Verslaving
Vooral in de donkere maanden november en december worden de groepen aangeschaft. De wereldwinkel is favoriet, maar ook via internet wist het echtpaar mooie groepen te bemachtigen. “Al snel gingen vrienden en familie ook op zoek naar kerstgroepen, bijvoorbeeld als ze op vakantie in het buitenland waren, en zelfs kinderen van vrienden komen met groepen thuis. Wat ons het meest aanspreekt is de grote verscheidenheid, het is echt uitgegroeid tot een verslaving.” 


Zowel Kees als Riet hebben ieder een favoriet tussen de 235 kerstgroepen. “Nou ja, 235, er zijn er inmiddels al weer een paar bijgekomen”,  lacht Riet. “We houden het meest van kunstig gemaakte groepen. Het leuke is dat ze uit alle werelddelen komen: Peru, Scandinavië, Mexico, Duitsland, Nigeria.” De favoriete groepen mogen het hele jaar in de woonkamer blijven staan, de rest wordt op zolder opgeslagen. “En met Kerst houden we het thuis rustig, hoor. Met maar een paar groepen. We hopen vooral dat bezoekers van het museum genieten van onze verzameling.” 

(Foto: Kees en Riet Goosen)

Tongerlohuys
Kerkstraat 1
4701 HT Roosendaal
T 0165-555 555
E info@tongerlohuys.nl
Facebook Youtube Twitter Pinterest

Deze pagina

Lettergrootte