Topstukken

In de loop der tijd heeft het museum enkele topstukken weten te bemachtigen.


Zoals de originele glas-in-lood ramen uit de Ligafabriek, een negentiende-eeuwse kopie van een schutterskraag van het Roosendaalse Sint-Sebastiaangilde uit 1611 en modellen en schetsen van de beelden van Han Wezelaar (de maker van de standbeelden op de Nieuwe Markt en in de Parklaan). Verder heeft het museum een uitgebreide collectie speelgoed, een bijzondere verzameling Brabantse mutsen en een groot deel van het oeuvre van Alfred Ost in huis.

 

Onderstaand een overzicht van enkele zeer bijzondere stukken.

De kopie van de zilveren schutterskraag uit 1611. Het origineel hangt in het Rijksmuseum te Amsterdam.

 

 

 

 

 

 

Een West-Brabantse vrouwenmuts, een zogenaamde drietoerkensmuts. Deze witkatoenen muts dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw en is een van de fraaiste exemplaren uit de collectie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Een zogenaamd 'Bavelaartje' uit 1807, knipwerk uit hout, perkament en papier. Het thema is ijsvermaak: er wordt volop geschaatst en gesleed. Links is een koek-en-zopie tentje te zien.

 

 

 

 

 

 

Een zilveren monstrans, afkomstig uit de Roosendaalse Sint-Janskerk en daterend uit 1677/1678. Op de voet zijn voorstellingen te zien van de hemelvaart van Maria, Johannes de Doper en Norbertus Eleutherius. Ook het wapen van Roosendaal is op de voet afgebeeld.

 

 

 

 

Een eikenhouten processiekruis, gemaakt rond 1850. Men noemt dit ook wel een processiekruis van de bedevaart naar Beirendrecht. Op de zijbalken staan verschillende passie-attributen afgebeeld. Onderaan een wereldbol met een slang. Het kruis werd gebruikt bij kruiswegoefeningen in de kerk.

 

 

 

 

 

Een staand horloge, vervaardigd door de Amsterdamse klokkenmaker Florent Lubert in 1770.

 

 

 

 

 

 

 

Fragmenten van een glas en lood raam uit de voormalige Ligafabriek aan de Laan van Brabant in Roosendaal, gemaakt in 1952. De fabriek van Liga was tot 1992 in Roosendaal gevestigd. De karakteristieke graansilo van de fabriek was ruim veertig jaar beeldbepalend voor de stad.

 

 

 

 

 

 

Een lindenhouten beeld van een heilige, vermoedelijk Augustinus. Dit beeld dateert uit 1730-1740. Kerkvader met bisschopsmijter en krulstaf. Hij is gekleed in een koorkap met wijde plooien en draagt in zijn rechterhand een opengeslagen boek. Het beeld is bijna twee meter hoog en is een van de eerste aanwinsten binnen de collectie, het werd aangekocht in 1934.

 

Tongerlohuys
Kerkstraat 1
4701 HT Roosendaal
T 0165-555 555
E info@tongerlohuys.nl
Facebook Youtube Twitter Pinterest

Deze pagina

Lettergrootte