Het Tongerlohuys

Op 1 mei 1932 werd de Oudheidkundige Kring De Ghulden Roos opgericht met het doel voorwerpen, publicaties en andere documentatie over de geschiedenis van Roosendaal te verzamelen. Vier jaar later kon De Ghulden Roos een museumruimte betrekken in het oude raadhuis op de Markt. 

 


(Links) Het ophangen van het naambord boven de zij-ingang van het raadhuis, 1935.
(Rechts) Bezoekers bekijken oude fietsen in het museum. (Foto: Jan Sturm, 1965)

 

Dankzij de grote inzet van René van Hasselt (1909-1987), die zich vanaf begin af aan maar liefst vijfenvijftig jaar voor het museum heeft ingezet, kwamen er steeds meer kostbare kunsthistorische en antieke voorwerpen bij. Hierdoor ontstond er niet alleen een bijzondere museale collectie, maar ook een nijpend ruimtegebrek.

In 1974 kon, na een grondige verbouwing, het Tongerlohuys betrokken worden. Het museum moest het Tongerlohuys jarenlang delen met het gemeentearchief, maar toen het archief in 1991 verhuisde naar de Markt, kon het museum ook de linkervleugel van het gebouw betrekken. In de andere vleugel was tot en met 2004 de expositieruimte van Stichting Int Heyderadey gevestigd. In 2006 gingen Museum De Ghulden Roos en Int Heyderadey samen en ging het museum onder de naam Museum Tongerlohuys verder. Vanaf januari 2012 was het museum een gemeentelijke organisatie. Sinds maart 2016 maakt het museum deel uit van het nieuwe erfgoedcentrum Tongerlohuys.

Tongerlohuys
Kerkstraat 1
4701 HT Roosendaal
T 0165-555 555
E info@tongerlohuys.nl
Facebook Youtube Twitter Pinterest

Deze pagina

Lettergrootte